Wandelweekend Zomers Hannover

DIT WEEKEND ZIT VOL

Vrijdag 16 augustus tot en met Maandag 19 augustus 2024

 

Weer eens een totaal ander wandelweekend! Ik werd zo enthousiast van de mogelijkheden die Hannover te bieden heeft, dat ik 3 mooie, totaal verschillende, wandelingen heb uitgezet en we met maximale bezetting deze reis uitvoeren.

 

HANNOVER ontstond in de Middeleeuwen uit het aan de oever van de Leine gelegen dorp Honovere. Al in het jaar 1000 was dit een marktplaats. Hannover kreeg in 1241 stadsrechten. Hannover was en is een handelsstad. De stad was één van de eerste leden van de Hanze. Pas in de 17e eeuw werd Hannover echt belangrijk dankzij de komst van een hertogelijke residentie. In 1944 werd de stad ernstig verwoest, meerdere historische monumenten zijn herbouwd. Het Britse bezettingsleger stelde in 1947 een handelsbeurs in, de Messegelände genaamd. Het is uitgegroeid tot één van de belangrijkste beurscomplexen van Europa.

Bij een bezoek aan Hannover kun je natuurlijk niet de historische binnenstad, ook wel Altstadt genoemd, overslaan. In de charmante oude binnenstad vind je onder andere middeleeuwse huizen, smalle steegjes, veel bezienswaardigheden en verrassende winkeltjes.

 

Vrijdag 16 augustus 2024 - Lijnwandeling 12,5 km

 

We vertrekken stipt om 8 uur vanuit Bergambacht en rijden langs de opstapplaatsen naar ons Hotel in Laatzen. Vanaf daar start onze, zo goed als vlakke, wandeling van circa 12,5 km dat door het natuurgebied Alte Leine ten zuidwesten van Hannover naar de noordzijde van de Maschsee loopt. Links en Rechts van de Leine wemelt het van de meertjes en vijvers. De paden gaan er dwars doorheen. Op de noordoever van de Maschsee vindt het jaarlijkse Maschseefestival plaats dat tot de grootste openluchtparty's van Noord-Duitsland behoort. Direct aan het water bieden meerdere podia een programma voor elke leeftijd en iedere smaak, concerten, kleinkunst en culinaire specialiteiten. We genieten van de mediterrane flair in de avond. We reizen met het openbaar vervoer terug naar het hotel.

 

Zaterdag 17 augustus 2024 - Rondwandeling 16,5 km

 

Deze dag een vlakke rondwandeling van circa 16,5 km. We wandelen vanaf de noordzijde van de Maschsee door het park achter het nieuwe stadshuis, oftewel Het Neues Rathaus, dat één van de bekendste gebouwen in Hannover is. Het gebouw heeft iets weg van een barok kasteel. Hoewel het gebouw er oud uit ziet is het pas gebouwd in 1913. Het gebouw is doordeweeks geopend voor bezoekers en bij binnenkomst stuit je op vier modellen die de stad laat zien in de tijd van de middeleeuwen, voor de Tweede Wereldoorlog, in 1945 en vandaag de dag. Daarnaast zijn er verschillende zalen waar mooie schilderijen, mozaïek en kunstwerken te bewonderen zijn. Ben je op zoek naar een goed uitzichtspunt? Dan ben je hier op de juist plek. Een lift brengt de bezoekers naar een hoogte van 43 meter. Hier heb je uitzicht over de hele stad en kun je bij helder weer zelfs het Harz-gebergte zien (entree lift inclusief). We wandelen verder langs de Leine naar de Herrenhäuser Gärten. Herrenhäuser Gärten, één van de mooiste plekjes, net buiten het centrum van de stad. Ook wel de tuinen van Herrenhausen genoemd. Deze reusachtige highlight bestaat eigenlijk uit vier naast elkaar gelegene maar toch afzonderlijke tuinen. Dit zijn de Große Garten, Berggarten, Georgengarten en Welfengarten. Niet alleen de bloemen en planten zijn prachtig, je wordt soms ook verrast door prachtig gouden beelden, fonteinen en andere bijzondere bouwwerken. Hierna wandelen we richting de Altstad. Ook daar is veel te zien. We nemen voor deze wandeling met zovele hoogtepunten, de hele dag de tijd! 

 

Zondag 18 augustus 2024 - Rondwandeling 20 km

 

Met ongeveer 640 hectare heeft Hannover een van de grootste bossen van Europa in het hart van een grote stad - zelfs Hyde Park in Londen kan het niet bijbenen. De groene long loopt voor het grootste deel door het oostelijke deel van de stad Leine, dicht bij het centrum. Met een comfortabel netwerk van paden en honderden bankjes, vijvers, ligweiden, kinderspeelplaatsen en bosrestaurants voldoet de Eilenriede aan veel van de behoeften van burgers die op zoek zijn naar ontspanning.

Het bos is al meer dan 600 jaar eigendom van de stad. In de 19e eeuw werd het commerciële bos omgevormd tot een lokaal recreatiegebied. De Hannoveranen houden ervan en zorgen voor hun bos, dat ze het liefst in het weekend bevolken.

Ondanks de aanwezigheid van wandelaars, joggers en fietsers herbergt de Eilenriede een verscheidenheid aan bosdieren, waaronder herten, vossen, hazen, marters en vleermuizen. In 2004 werd het nieuwe "Eilenriede Forest Station" in gebruik genomen op het vergrote terrein van het voormalige "vogelbeschermingsbos".

Tijdens de wereldtentoonstelling EXPO 2000 maakte de Eilenriede deel uit van het cultureel-politieke Expo-project "Balance-Artrail 2000", dat zich op een interdisciplinaire manier bezighoudt met de kwaliteit en kwantiteit van woonruimtes. Overigens gaat de naam "Eilenriede" terug op de oorspronkelijke naam "Ellernried" (= nat elzenbos). 

Ook deze wandeling is vlak met goed begaanbare paden. In het bos zijn voldoende tentjes waar we onderweg kunnen neerstrijken.

 

Maandag 19 augustus 2024 - Rondwandeling 10 km - 180 mtr stijgen/dalen

 

Na het onbijt checken we uit en laden we de bagage in. In een klein uurtje rijden we naar het welbekende plaatsje Hamelen in het duits Hameln. Hier wandelen we door het sprookjesachtige centrum, steken de Wezer over en gaan we bergopwaarts naar de Klütturm (entree inclusief) dat een mooi uitzicht geeft op het plaatsje. Dan weer terug naar het centrum. Daar pikken we nog een terrasje en gaan vol van indrukken weer aan op huis.