Wandelweekend vanuit de oudste steden: Trier (D) en Echternach (Lux)

 

DIT WEEKEND ZIT VOL!

Vrijdag 3 mei tot en met Maandag 6 mei 2024

 

Echternach is de oudste stad in Luxemburg, gelegen aan de Sûre aan de oostgrens van het groothertogdom. De stad ligt aan de Sûre, aan de ingang van het Luxemburgs Klein Zwitserland en in het Duits-Luxemburgs natuurpark.

 

Trier is samen met Worms, de oudste stad van Duitsland en ook het oudste bisdom ten noorden van de Alpen. Het ligt op de rechteroever van de Moezel.

De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse Keizer Augustus en de stad heette oorspronkelijk Augusta Treverorum. Er zijn verschillende historische romeinse monumenten in de stad zoals de Porta Nigra, de Basilica, de Keizerthermen, de Barbarathermen en het Amfitheater. Ook uit latere periodes zijn er bouwwerken te zien die óók inmiddels tot het UNESCO Werelderfgoed behoren zoals De Dom, De Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Römerbrucke. Trier is tevens bekend als de geboorteplaats van Karl Marx.

 

De wandelingen in dit gebied worden allen beoordeeld van gemiddeld, sommige gemiddeld tot zwaar. Een goede wandelconditie  en tredzekerheid is dan ook een vereiste.  

 

Vrijdag 3 mei 2024 - 9 km - gemiddeld - circa 2,5 uur

 

We vertrekken stipt om 08.30 uur vanaf Bergambacht. Onderweg rijden we via de opstapplaatsen en maken we een lunchstop in België. We rijden vervolgens door naar de Jeugdherberg in Trier. Hier parkeren we bus en gaan gelijk aan de wandel. Inchecken doen we na de wandeling.

De wandeling gaat over de Kaiser-Wilhelmbrücke naar de Markusberg. Daar wandelen we een stuk langs de Sirzenicher Bach, waar we later bij een waterval uitkomen. Dan gaat het pad verder en komen we bij de Markuskapelle uit, alwaar we een mooi uitzicht hebben op Trier en zakken we via traptreden weer af naar de Römerbrücke die ook op de lijst van UNESCO staat. De laatste 2 km wandelen we langs de Moezel. 

 

Zaterdag 4 mei 2024 - 15 km - makkelijk tot gemiddeld - dagvullend

 

We vertrekken vandaag vanaf de jeugdherberg voor een rondwandeling langs de hoogtepunten van Trier. De meeste vallen onder het UNESCO. Als we door het noordelijk deel van het oude stad wandelen gaat de weg naar de Petrusberg. Vandaar hebben we wederom een mooi uitzicht over Trier, maar nu vanaf de andere kant. Als we de Petrusberg weer verlaten, bezoeken we het Romeinse Amfitheater (entree inbegrepen). Tegenwoordig kun je de arena zelf nog zien, een deel van de ondergrondse constructie en kelders en de aarden wallen waar ooit stenen tribunes gestaan hebben. Nu is de gehele omwalling begroeid met gras en lopen er nog een paar stenen trappen doorheen.

Na het bezoek zakken we verder af naar de stad en bezoeken we de Keizerthermen (entree inbegrepen). Bovengronds is best mooi om te zien wat er na 1700 jaar nog staat, maar ondergronds is spectaculair om te zien wat ze 300 na Chr. al konden doen.

Via nog andere bezienswaardigheden in het zuidelijk deel van de oude stad wandelen we weer terug naar de Jeugdherberg. Deze wandeling is 15 km maar door de vele stops en bezienswaardigheden zal hij niet als zwaar worden ervaren. We nemen er de hele dag de tijd voor.

 

Zondag 5 mei 2024 - 13,5 km - gemiddeld  - circa 4 uur

 

We rijden vandaag naar Echternach voor de E1, waarschijnlijk door een ieder die hem eerder heeft gewandeld, de mooiste wandeling van dit gebied. De wandeling kent meerdere hoogtepunten, namelijk de  Wolfsschlucht waardoor een voetpad zich doorheen slingert en aan weerskanten kan via steile paden/traptredes naar de uitkijkpunten beklommen worden, de Perekop: een hoge zandsteenformatie met daarin een smalle spleet/kloof waar stalen traptreden aje naar boven voeren  naar de top van de Perkop, Het Labyrinth: de naam zegt het al, dan de steengroeve waar molenstenen werden gewonnen: Huel Lee en het amfitheater Breechkaul. Daarna wandelen we langs velden en door bos om weer  in het leuke toerische stadje  Echternach uit te komen.

In Echternach pikken we een terrasje. Hierna nog wat vrije tijd om het stadje te bekijken o.a. de basiliek waar je kunt zien hoe de "spring"processie die met Pinsteren wordt gehouden, wordt uitgevoerd.

De wandeling kent een paar pittige stijgingen en dalingen, kan bij nat weer glad zijn.

 

Maandag 6 mei 2024 - 8 km - gemiddeld - 2,5 uur

 

Na het uitchecken rijden we in een klein half uurtje naar het startpunt voor de laatste wandeling van dit weekend. Teufelsschlucht und Felsen Tor vanaf de Parkeerplaats bij Irrel. Het is een prachtig gebied en de rotskloven zijn imposant, zeker omdat je er gewoon tussen kunt staan en wandelen.

Vanaf de parkeerplaats is het slechts een honderd meter naar de nieuwe hangbrug over de Prüm. Men leest en hoort vaak dat de "Irrel watervallen", de imposante stroomversnellingen van de Prüm, niet meer bestaan sinds de overstromingsramp van 2021. In feite heeft de overstroming meer dan duidelijke sporen achtergelaten in het smalle dal waar de rivier doorheen stroomt tussen Irrel en Prümzurlay: De watermassa's vernielden niet alleen de overdekte loopbrug, maar verschoven ook hele rotsblokken, veroorzaakten enorme aardverschuivingen, veranderden de rivierbedding ingrijpend en lieten een zee van stenen en zand, ontwortelde bomen en drijfhout achter. Toch heeft de plek niets van zijn fascinatie verloren. Sinds 30 september 2023 is het weer mogelijk om de Prüm over te steken via de nieuwe hangbrug. En wij gaan zien hoe het nu is.....

De vorming van de stroomversnelling is nauw verbonden met die van de Teufelsschlucht (Duivelskloof) - en dus met de enorme rotsvallen aan de rand van het Ferschweiler Plateau die ongeveer 11.000 jaar geleden aan het einde van de laatste ijstijd plaatsvonden. 

De naam “Teufelsschlucht” is heel lang geleden onstaan. Men kon niet geloven dat dit het werk van de natuur kon zijn, deze enorme rotspartijen en kloven. Dus men dacht dat het wel het werk van duivel moest zijn. En zo ontstond de naam “Duivelskloof / Teufelsschlucht”. 

Ook deze wandeling kent pittige stijgingen en dalingen. Halverwege houden we een ruime pauzestop bij de horeca van het Dinopark.

 

Na deze laatste indrukken vertrekken we uiterlijk 15 uur weer naar Nederland.