Wandelweekend Rothaarsteig, laatste etappes

 

DIT WEEKEND ZIT VOL! 

Vrijdag 13 oktober tot en met Maandag 16 oktober 2023

 

De Rothaarsteig wandelen van het Sauerland naar het Westerwald

De Rothaarsteig, de route voor alle zintuigen, zoals de slogan luidt, ligt in het bosrijke hart van Duitsland en is bijna 155 km lang. De meestal onverharde wandelpaden voeren over de bergkam van het Rothaargebergte, door uitgestrekte bossen en idyllische weidelandschappen. De wandelroute begint in het Sauerland en eindigt in het Westerwald. De heidegebieden in het nationale park Neuer Hagen en de Heinsberger Hochheide zijn in de nazomer prachtig paars gekleurd. Uniek zijn de bergweiden op de Fuchskaute. Ondanks de geringe hoogte (656 m) heersen hier weersomstandigheden als in de Alpen. Langs het hele traject ontspringen beekjes die in hun verdere verloop rivieren als de Ruhr, Eder, Sieg, Lahn en Dill vormen.

 

Dit weekend zullen we de laatste 4 etappes met een totale lengte bijna 50 km bewandelen van Lützel naar Dillenburg

 

Vrijdag 13 oktober 2023 - Etappe 9 van Lützel naar de Siegbron (Grossenbach)- 11 km

 

We vertrekken precies om 09.00 uur vanaf Bergambacht en rijden we langs de opstapplaatsen naar Lützel. Daar zetten we de wandelaars af en brengen de bus weg.  Als we terugkomen gaan we direct aan de wandel.

Op deze etappe leidt de Rothaarsteig vanaf het dak van het Siegerland naar de bovenloop van drie grote rivieren: Lahn, Sieg en Eder. 

Tijdens deze tocht volgt de Rothaarsteig grofweg de loop van de historische Eisenstraße over de Rothaarkamm. De Eisenstraße maakte deel uit van de middeleeuwse Messestraße van Keulen tot Leipzig en dankt zijn naam aan het feit dat hier tot in de hoge middeleeuwen hardwarehandel werd bedreven.

We starten bij station Lützel en volgen in het dal de  Eder stroomopwaarts door het natuurgebied Eicherwald. Hier loopt de jonge Eder nog ongestoord door mensenhanden. Na het passeren van het centrum van de wijk Siegen-Wittgenstein, komt u de verhoogde heide tegen bij de Ederbron. Vanaf de bron van de Eder leidt de Rothaarsteig nu in oostelijke richting over de Kohlenstraße naar Benfe en verder naar de Siegbron. Na de transformatie in 2014 is de bron weer een natuurlijk brongebied geworden. De naamgever voor het Siegerland mondt na 155 km uit in de Rijn. Bij de Siegbron eindigt onze etappe.

Deze wandeling wordt aangemerkt als licht tot gemiddeld.

We halen de carpoolauto op en rijden dan door naar ons Hotel.

 

Zaterdag  14 oktober 2023 - Etappe 10 van de Siegbron naar  Haincher Höhe - 15,5 km

 

We beginnen bij de Siegbron en na komen  na drie kilometer aan bij de bron van de lahn. Net als de Sieg mondt de Lahn uit in de Rijn, maar pas na 246 km van de rivier.

Na de bron van de Lahn leidt het pad direct naar de Ilse-bron, die niet bekend staat om zijn grootte, maar om zijn mysterieuze genezende krachten. De Ilse werd vooral in de middeleeuwen beschouwd als een heilige bron en was jarenlang een bedevaartsoord. Vandaag heb je de mogelijkheid om te genieten van het verfrissende bronwater op het terrein.

Vanaf de bron van de Ilse leidt de Rothaarsteig terug naar het westen. Over de Jagdberg (674m) bereikt het pad het rustgebied "Kaffeebuche", vanwaar u kunt genieten van een prachtig uitzicht over het Johannland. Beneden in het dal ligt het dorp Hainchen met het enige waterkasteel op een heuveltop in Westfalen. Wij eindigen deze dag op de parkeerplaats Haincher Höhle.

Deze wandeling wordt aangemerkt als licht tot gemiddeld.

 

 

Zondag 15 oktober 2023 - Etappe 11 van Haincher Höhe naar Rodenbach - 17,5 km

 

We starten vanaf de Haincher Höhe. De volgende bestemming is wéér een bron: De Dille is een 55 km lange zijrivier van de Lahn en vormt de natuurlijke grens tussen het Hessische Westerwald en de Lahn-Dille Hooglanden. Haincher en Gernsbacher (523 m) worden nu gevolgd door Tiefenrother Höhe (551 m). Hier kunt u genieten van een spectaculair uitzicht of adembenemende zonsondergangen op het uitkijkplatform "Nose in the Wind".

Na een kleine steengroeve bereikt u het 300 m lange Haubergspfad, dat een informatieve inleiding biedt tot het onderwerp Haubergswirtschaft. Deze bijzondere vorm van landgebruik, een combinatie van landbouw en houtproductie. Na een paar meter op het kruispunt "Kalteiche" splitst de Rothaarsteig zich. Het hoofdpad leidt rechtstreeks naar Dillenburg. De Westerwaldvariant van de Rothaarsteig leidt ook naar Dillenburg, maar dan via de Fuchskaute in het Hoog Westerwald. Wij blijven op het hoofdpad en bereiken al snel het natuurmonument Lucaseiche, dat met zijn 27,5 m hoogte en een stamomtrek van 3,85 m een indrukwekkend gezicht biedt. Voorbij het idyllisch gelegen Forsthaus Steinbach leidt de Rothaarsteig naar beneden in het Dilledal en gaat richting het dorp Rodenbach. Ons eindpunt voor vandaag.

Deze wandeling wordt vanwege de lengte en wat meer hoogtemeters aangemerkt alst gemiddeld tot zwaar.

 

Maandag 16 oktober 2023 - van Rodenbach naar Dillenburg - 13,5 km

 

We beginnen de  wandeling in Rodenbach. Het uitzichtpunt Westerwaldblick motiveert u voor de volgende klim over de Struth, die u naar beneden brengt in het Dietzhölztal. Over de Galgenberg (302m) gaat het dan de Oranjestad Dillenburg in.

Natuurliefhebbers zoals wij wandelen echter rond de stad Dillenburg naar de Bismarck-tempel om te genieten van het prachtige uitzicht over de hele stad met de Wilhelmsturm ertegenover. Over smalle paadjes gaat het naar beneden in het oude centrum van Dillenburg. De Rothaarsteig leidt je vervolgens via de Hofgarten naar het treinstation, het eindpunt van het dit mooie pad.

Deze wandeling wordt aangemerkt als gemiddeld.

 

We sluiten in het centrum af met een drankje en reizen dan uiterlijk 15.00 uur af naar Nederland. Verwachte aankomsttijd in Bergambacht ligt tussen 19.30 en 21.00 uur.