Wandelweekend Rothaarsteig, Deel 2

DIT WEEKEND ZIT VOL!

Vrijdag 19 mei tot en met maandag 22 mei 2023

 

De Rothaarsteig wandelen van het Sauerland naar het Westerwald

De Rothaarsteig, de route voor alle zintuigen, zoals de slogan luidt, ligt in het bosrijke hart van Duitsland en is bijna 155 km lang. De meestal onverharde wandelpaden voeren over de bergkam van het Rothaargebergte, door uitgestrekte bossen en idyllische weidelandschappen. De wandelroute begint in het Sauerland en eindigt in het Westerwald. De heidegebieden in het nationale park Neuer Hagen en de Heinsberger Hochheide zijn in de nazomer prachtig paars gekleurd. Uniek zijn de bergweiden op de Fuchskaute. Ondanks de geringe hoogte (656 m) heersen hier weersomstandigheden als in de Alpen. Langs het hele traject ontspringen beekjes die in hun verdere verloop rivieren als de Ruhr, Eder, Sieg, Lahn en Dill vormen. De Langenberg (843m) is de hoogste berg, maar vanaf de Kahle Asten (841m) bij Winterberg heeft u een mooier uitzicht.

 

Dit weekend zullen we de volgende 4 etappes met een totale lengte van 55 km bewandelen van de Kahler Asten naar Lützel.

 

Vrijdag 19 mei 2023

Etappe 5 - Kahler Asten naar Schanze - 13 km

 

Om precies 08.30 uur vertrekken we vanuit Bergambacht en rijden we via de opstapplaatsen en een koffie/plasstop naar de Kahler Asten. We hebben een aardige rit voor de boeg vandaar dat we een half uur eerder vertrekken.

 

Langs de bron van de Lenne en over de Winterberger Höhendörfer voert deze etappe van de Rothaarsteig over ongeveer 13 kilometer naar Schanze.

 

Je start op de Kahler Asten (842m). De bekendste berg op de Rothaarsteig die zelfs een eigen weerstation heeft. Door de open heide kunt u hoog genieten van een 360 graden perspectief: op een heldere dag kunt u de Brocken (1.141 m) in het Harzgebergte, de Großer Feldberg (881 m) in de Taunus en de Wasserkuppe (950 m) in de Rhön zien.

Via de heide gaat het naar beneden naar de bron van de Lenne (823m), de hoogste bron van NRW. Begeleid door prachtige vergezichten gaat het weer omhoog naar de Albrechtsberg in het Wittgensteiner Land. Even later bereik je de Heidenstock, waar de Rothaarsteig zich splitst. Het hoofdpad gaat verder over de bergkam naar Kühhude.

Om in Schanze te komen, volgt u de dalvariant van de Rothaarsteig. Kort voordat je Schanze bereikt, is het steile Hartmeckedal een stop waard. Even later bereik je Schanze.

 

Hier op het eindpunt stappen we in de bus en rijden naar het beginpunt om de carpoolauto op te halen en rijden dan door naar het appartementencomplex om in te checken. 

 

Voor het avondeten zoeken we een eetgelegenheid uit in de buurt van het appartement.

 

Zaterdag 20 mei 2023 

Etappe 6 - Schanze  naar Jagdhaus - 14 km

 

Bijzondere hoogtepunten van deze Rothaarsteig wandeling, die door velen een "filetstuk" wordt genoemd, zijn de hangbrug op de Rothaarsteig en een deel van de beelden van de WaldSkulpturenWeg Wittgenstein - Sauerland. Prachtige wandeling zonder noemenswaardige hellingen.

 

We parkeren ons busje op wandelparkeerplaats Jagdhaus. De wandelbus van 09.30 uur brengt ons van de bushalte Jagdhaus (in het centrum) naar het startpunt van onze wandeling, in de wijk Schmallenberg Schanze (ongeveer 27 minuten rijden).

Je wandelt over de WaldSkulpturenWeg en de Rothaarsteig terug naar Jagdhaus. Vele belevingspunten zoals het beeldhouwwerk "Krummstab", het Kyrill pad, het beeld "No easy game", het beeld "Stone - Time - Man" en de hangbrug wachten op u.

 

We overleggen wat we 's-avonds met eten gaan doen.

 

 

Zondag 21 mei 202 E3

Etappe 7 - Jagdhaus naar P. Hochheide - 15 km

 

Vanaf Jagdhaus leidt de Rothaarsteig ons over de schilderachtige grensweg naar de Somborn-bron. Een van de vele bronnen op de Rothaarsteig. We gaan verder in de richting van Magaretenstein. Een van de oudste grensstenen in de regio dateert uit 1692. Hier vindt u een origineel Rothaarsteig toevluchtso

Na een paar kilometer bereiken we de Rhein-Weser-Turm, vanaf het uitkijkplatform kunt u genieten van een geweldig panoramisch uitzicht over het Sauerland en Siegerland.

Voorbij het PanoramaPark Wildpark Sauerland daalt het af naar het natuurgebied Schwarzbachtal. Op het limnologische pad in het Schwarzbachtal krijg je interessante inzichten in het leven in en rond de beek. Via het natuurgebied Haberg gaat het nu omhoog naar de Heinsberger Hochheide met een rijke jeneverbespopulatie.

 

We overleggen waar we 's-avonds zullen gaan eten.

 

Maandag 22 mei 2023

Etappe 8 - P.Hochheide naar Lützel - 13 km

 

Na het ontbijt laden we de bagage in de bus en controleren we nog even de appartementen. Daarna voor de laatste etappe van 13 km van dit weekend rijden we naar de parkeerplaats waar we gisteren geeindigd zijn, zetten jullie af en brengen wij bus naar het eindpunt in Lützel. Deze wandeling wordt ook aangeduid als rood en is "gemiddeld".

 

De grenzen van Nassau, Westfalen en het keurvorstendom Keulen kwamen vroeger samen in Dreiherrnstein. Over de Oberndorfer Höhe is het niet ver naar de bron van de Ferndorf, een 24 km lange zijrivier van de Sieg. Via de Ginsberger Heide gaat het nu richting de Ginsburg. In 1568 verzamelde Willem van Oranje (Het Wilhelmus), geboren in Dillenburg, hier zijn troepen voor de vrijheidsstrijd. Tegenwoordig is de Ginsburg een populaire bestemming als uitkijktoren, niet alleen voor Rothaarsteig-wandelaars. Uiteraard gaan we hier even aan, want er is ook horeca.

Op het laatste stuk leidt de Rothaarsteig naar de Giller (653m) met de stalen, 18 meter hoge Gillerbergturm als uitkijkpunt. Het grootste bergsportfestival van Duitsland wordt hier sinds 1907 gehouden en sinds 1991 wordt elke pinkstertijd een van Europa's grootste tentfestivals gehouden: KulturPur. De eindbestemming van deze etappe is het de parkeerplaats van het treinstation in Lützel.

 

Hier staat onze bus geparkeerd. We rijden via P. Hochheide, om de carpoolauto op te halen, en vandaar naar Nederland terug.

 

Verwachtte aankomst in Bergambacht tussen 20.00 en 21.00 uur.

 

 

Wat betreft dit weekend:

 

Omdat dit van A naar B, genoemd etappes ofwel lijnwandelingen zijn, betekent dit dat de wandelaars op het beginpunt worden afgezet en dienen te wachten tot ik en mijn man, weer terug zijn van het wegbrengen van de bus of carpoolauto. Wij hebben gekozen voor deze vorm van transport omdat ik hierbij zelf de lengtes kan bepalen van de wandelingen én omdat dit goedkoper en in de meeste gevallen sneller is dan openbaar vervoer.

 

Op zaterdag nemen we een speciale wandelbus. Dat scheelt ons tijd en heen en weer rijden. Echter ik moet nog checken of deze wandelbus óók in 2023 rijdt, anders toch carpool.

 

Voor het verblijf heb ik 3x 3-kamerappartenmenten en 1x 2-kamerappartement gehuurd. Dit betekent dat iedere deelnemer een eigen slaapkamer heeft maar de badkamer, woonkamer en keuken deelt met een andere deelnemer. De appartementen zijn allemaal in hetzelfde gebouw en er staat een grote verblijfruimte tot onze beschikking waar mijn man en ik het ontbijt zullen klaarzetten. Tijdens het ontbijt kunt u tevens uw lunchpakket klaarmaken. In uw eigen appartement heeft u ook een keuken met koelkast tot uw beschikking voor koffie/thee ed. Echter wij zullen géén boodschappen tussendoor doen, want gezien de rij- en wandelafstanden hebben we daar niet zoveel tijd voor én er zit nergens een supermarkt op de route. Tegen betaling kunt u gebruik maken van de sauna welke zich in een groot houten vat in de tuin bevindt.