Dit weekend zit VOL. Aanmelden voor de reservelijst is mogelijk!

Wandelweekend Rothaarsteig

 

Vrijdag 27 mei tot en met 30 mei 2022

 

De Rothaarsteig wandelen van het Sauerland naar het Westerwald

De Rothaarsteig, de route voor alle zintuigen, zoals de slogan luidt, ligt in het bosrijke hart van Duitsland en is bijna 155 km lang. De meestal onverharde wandelpaden voeren over de bergkam van het Rothaargebergte, door uitgestrekte bossen en idyllische weidelandschappen. De wandelroute begint in het Sauerland en eindigt in het Westerwald. De heidegebieden in het nationale park Neuer Hagen en de Heinsberger Hochheide zijn in de nazomer prachtig paars gekleurd. Uniek zijn de bergweiden op de Fuchskaute. Ondanks de geringe hoogte (656 m) heersen hier weersomstandigheden als in de Alpen. Langs het hele traject ontspringen beekjes die in hun verdere verloop rivieren als de Ruhr, Eder, Sieg, Lahn en Dill vormen. De Langenberg (843m) is de hoogste berg, maar vanaf de Kahle Asten (841m) bij Winterberg heeft u een mooier uitzicht.

 

Dit weekend zullen we de eerste 4 etappes met een totale lengte van 57 km bewandelen, Brilon-Kahler Asten.

 

Vrijdag 27 mei 2022 - Etappe 2 - Bruchhausen/Willingen - 9 km

Om precies 09.00 uur vertrekken we vanuit Bergambacht en rijden we via de opstapplaatsen naar . Daar laten we de carpoolauto staan en rijden naar Bruchhausen. Daar zetten we de wandelaars af, die in het dorpje koffie/thee kunnen scoren. Wij rijden verder en zetten de bus in Willingen, het eindpunt van de wandeling. Met de carpoolauto gaan wij terug en voegen ons bij de wandelaars en gaan aan de wandel voor etappe 2 van de Rothaarsteig. De 9 km wordt aangeduidt als een "gemiddelde" wandeling. Gewoon lekker de stijve benen van het zitten in de bus losmaken en een goede warming-up voor de volgende dag.

 

We beginnen de wandeling in het pittoreske vakwerkdorp Olsberg-Bruchhausen bij de kerk. Vanaf hier gaat het gestaag omhoog naar de Richtplatz, een voormalige rechtbank van het Gaugericht Medebach. Tot hier toe loopt de Rothaarsteig over de Hessische grens, die tevens de waterscheiding is tussen de Rijn en de Weser. Om Willingen te bereiken, gaan we verder vanaf de Richtplatz via het geel-zwart gemarkeerde aflooproute naar het dorp. 

 

Hier stappen we met ons allen in de bus en rijden via Bruchhausen, om de carpoolauto op te halen, naar het Gasthof en checken in.

 

Zaterdag 28 mei 2022 - Etappe 1 - Bruchhausen/Brilon - 18 km

Vandaag de langste wandeling van dit weekend. De eerste etappe van de Rothaarsteig leidt ons over 18 kilometer van Bruchhausen naar Brilon en wordt aangeduid als "zwaar" (mede vanwege de lengte).

Van het dorpje Bruchhausen gaat het pad onder de Bruchhauser Steine, alwaar we langs het informatiecentrum wandelen. De Bruchhauser Steine is een indrukwekkende bergformatie op de Istenberg (728m) bestaat uit vier grote keien van porfier, die tot 92m hoog zijn. Daartussen bevinden zich resten van een Germaans toevluchtsoordkasteel. We wandelen langs de Vuureik, een tot kunstwerk ontworpen boom die onder het thema "warmte groeit in het bos" het belang van hout als energiebron vertegenwoordigt.

Via de Bezemkoppen (661m) die een prachtig uitzicht bieden over het Brilonplateau, het Boven-Ruhrgebied gaat de Rothaarsteig naar het westen naar de Borberg (670m). Dan naar Gudenhagen-Peterborn richting de Hiebammen Hut. Vandaar gaat het pad naar Möhne op de oostelijke helling van de Poppenberg (605m), door het natuurreservaat "Am Drübel" lang het kreishuis naar het centrum van Brilon.

De oude Hanzestad Brilon ligt in het noordoosten van het Sauerland. Het trotse centrum van de oude handelsstad Brilon is het marktplein, waar het de moeite waard is om de Petersbrunnen en het historische stadhuis aan het begin te bezoeken. Hier ligt ook het startpunt van de Rothaarsteig. In Brilon pikken we nog gezellig een terrasje mee.

 

Zondag 29 mei 2022 - Etappe 3 - Willingen/Küstelberg - 15 km

 

Ruim 15 kilometer leidt de Rothaarsteig ons van Willingen, over de Richtplatz, de Langenberg - het hoogste punt van Noordrijn-Westfalen, via de Niedersfelder Hochheide naar Küstelberg. Deze etappe wordt aangeduid als "gemiddeld". De wandelaars worden in Willingen afgezet en wij brengen de bus weg en komen met de carpoolauto terug.

 

Deze etappe start in Willingen. Via het toegangspad gaat het omhoog naar de Richtplatz. Vanaf hier draait de Rothaarsteig naar het zuiden en loopt over de Rothaarkamm op de Hessische grens, die ook een waterscheiding is tussen de Rijn en de Weser. Vanaf de Richtplatz is het dan niet ver naar de Langenberg, de hoogste berg van Noordrijn-Westfalen.

Over de bergkam gaan we verder naar het natuurgebied Neuer Hagen, de grootste hoog- of bergheide van Noordrijn-Westfalen met een klein heidegebied. Aan de rand van het natuurgebied ligt de Clemensberg (839m), een van de weinige Rothaar-toppen die bosloos zijn en daardoor ook zonder uitkijktoren een prachtig uitzicht bieden. Langs de bron van de Hoppecke gaat het over de Hillekopf (805m) naar Küstelberg.

 

Vanaf Küstelberg via Willingen terug naar het Gasthof.

 

Maandag 30 mei 2022 - Etappe 4 - Kürstelberg/Kahler Asten - 15 km

 

Na het ontbijt checken we uit en laden we de bagage in de bus. Daarna voor de laatste etappe van 15 km van dit weekend naar Küstelberg. Deze wandeling wordt ook aangeduid als "gemiddeld". Weer zetten we de wandelaars af en wij rijden door om de bus weg te brengen. In Küstelberg is horeca om het wachten te veraangenamen.

 

Vanaf Küstelberg leidt de Rothaarsteig westwaarts en passeert de voormalige Wagenschmiergroeve. De middeleeuwse heideweg, die hier ook loopt, heeft indrukwekkende sporen nagelaten in het landschap.

Daarna bereikt het pad de bron van het Ruhrgebied, dat zijn naam gaf aan het Ruhrgebied, de grootste agglobatie van Duitsland. Het laatste deel van het parcours op deze etappe leidt dan tot midden in het wintersportoord Winterberg. Kort voordat het centrum wordt bereikt, daalt de Rothaarsteig af naar het Helletal, een alpenachtige kloof met een regenwoudsfeer in het midden van het Rothaargebergte. Een stukje landschap vol bizarre schoonheid midden in Winterberg. Aan de rand van Winterberg passeren we het herkenningspunt van de stad, de St. Georg Schanze, in de richting van Kahler Asten.

De Kahler Asten (842m) is de bekendste berg op de Rothaarsteig die zelfs een eigen weerstation heeft. Door de open heide kunt u genieten van een 360 graden perspectief hoog: Met goed zicht ziet u de Brocken (1.141m) in de Harz, de Großer Feldberg (881m) in de Taunus en de Wasserkuppe (950m) in de Rhön.

Hier staat onze bus geparkeerd. We nemen nog een drankje en eventueel een hapje, rijden via Kürstelberg, om de carpoolauto op te halen, en vandaar naar Nederland terug.

 

Verwachtte aankomst in Bergambacht tussen 20.00 en 21.00 uur.

 

 

Wat betreft dit weekend:

Omdat dit van A naar B, genoemd etappes ofwel lijnwandelingen zijn, betekent dit dat de wandelaars op het beginpunt worden afgezet en dienen te wachten tot ik en mijn man, weer terug zijn van het wegbrengen van de bus of carpoolauto. Wij hebben gekozen voor deze vorm van transport omdat ik hierbij zelf de lengtes kan bepalen van de wandelingen én omdat dit goedkoper en in de meeste gevallen sneller is dan openbaar vervoer.