Wandelweekend Müllerthal

DIT WEEKEND ZIT VOL!

Vrijdag 21 juli tot en met Maandag 24 juli 2023

 

Het Müllerthal is een gebied in het oosten van Luxemburg tegen de Duitse grens aan. Het Müllerthal (in het gelijknamige natuurpark Mëllerdall) valt onder het Gutland. Het Müllerthal wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd vanwege zijn zandsteenformaties, natuurschoon en beekjes met watervallen. Een bekende waterval is de Schiessentümpel. Wandelpaden doorkruisen de grotten en holen van de grillige zandsteenformaties. Aanvankelijk werd met het Müllerthal enkel de directe omgeving van de  Zwarte Ernz bedoeld maar omwille van het toeristische succes en de gelijkaardige uitzicht werd het gebied voor de toeristische marketing geleidelijk oostwaarts en westwaarts verder uitgebreid. Zodat de huidige toeristische regio Müllerthal een grotere regio omvat.

 

De wandelingen in dit gebied worden allen beoordeeld van gemiddeld tot zwaar. Een zeer goede wandelconditie is dan ook een vereiste.  Het wandelweekend vind hoog zomer plaats. Het tempo wordt aangepast en wellicht meerdere stops om het vochtgehalte op peil te houden. Er is veel bos maar mochten de temperaturen boven de 30 graden stijgen dan wordt het programma aangepast naar makkelijkere en/of kortere wandelingen eventueel aangevuld met een alternatief programma. 

 

We verblijven in Jeugdherberg Bollendorf, categorie IV. Je krijgt een kamer voor alleengebruik met eigen badkamer, Volpension. Lunch krijgen we mee als lunchpakket. Het dorpje Bollendorf ligt in Duitsland en grenst aan Luxemburg. Dit wordt onze uitvalbasis voor de wandelingen in het Müllerthal. Het ligt op ongeveer 4 uur rijden vanaf Bergamacht.

 

Vrijdag 21 juli 2023 - 11 km - gemiddeld tot zwaar - circa 3,5 uur

 

We vertrekken vroeg, uiterlijk om 08.00 uur vanaf Bergambacht en langs de route kan op  3 punten opgestapt worden. In België maken we een koffie/plasstop bij een bakkertje dat net even van de snelweg ligt. Maar wees gewaarschuwd..... de gebakjes zijn niet te weerstaan!

We rijden door naar het beginpunt van de wandeling voor deze middag. Deze veeleisende en afwisselende wandelroute, die begint bij Kasteel Beaufort, voert door bossen, langs schilderachtige beekdalen en bizarre rotsformaties.

De route start bij de kastelen van Beaufort: het middeleeuwse kasteel en het aangrenzende renaissancekasteel. Het kasteel kan bezocht worden, maar wij doen dat niet want we gaan direct aan de wandel en hebben onze tijd nodig. Daar wordt de bekende Cassero (likeur gemaakt van zwarte bessen) gemaakt. Vanaf daar leidt het pad over een houten loopbrug in de richting van Klingelbuer, de voormalige wasfontein van het kasteel.

Na een klein dorpje te zijn gepasseerd, gaat het pad verder door het bos, langs een beek, naar het natuurreservaat Saueruecht. Hier zijn mooie uitkijkpunten met uitzicht op het Sauertal.

Tegen het einde van de tocht bereiken we de wilde en romantische valleien van de Haupeschbaach en de Halerbaach. Kleine houten bruggetjes, weelderige mosgroei en enorme rotsblokken kenmerken het landschap. De grote finale van de tour is het uitzicht op het kasteel met de kleine vijver ervoor.

Na de wandeling rijden we direct naar Bollendorf om in te checken bij de Jeugdherberg.

 

Zaterdag 22 juli 2023 - 13,5  km - zwaar - circa 4 uur

 

We gaan vroeg op pad. Vandaag bevindt ons startpunt zich in Echternach voor, waarschijnlijk door iedereen genoemd, de mooiste wandeling van dit gebied. De wandeling kent meerdere hoogtepunten, namelijk de rotsholten Hohllay en het amfitheater Breechkaul, de Perekop: een hoge zandsteenformatie met daarin een smalle spleet. Via vele stalen traptredes lopen we door de kloof omhoog naar de top van de Perekop. Boven op de Perekop heb je de mogelijkheid om te picknicken. Door de dicht beboste omgeving hebben we helaas geen vergezicht maar dat maakt niet uit. De volgende highlight is de Wolfschlucht dat een steil naar beneden lopende, gladde rotsspleet is waar het voetpad zich doorheen slingert. Niet veel later komen we in het leuke toerische stadje  Echternach uit.

In Echternach pikken we een terrasje. Hierna staat er nog een stadswandeling gepland van 2,5 km die voert langs alle historische bezienswaardigheden van de stad.

 

Zondag 23 juli 2023 - 12,5 km - gemiddeld tot zwaar - circa 3,5 uur

 

Deze wandeling begint aan de Heringer Millen in Müllerthal. Na een lichte klim door het bos voert het pad over het open plateaulandschap en langs de golfbaan naar het dorp Christnach, dat vanwege zijn goed bewaard gebleven dorpsarchitectuur als een modeldorp wordt beschouwd. Over brede velden en glooiende heuvels voert het pad uiteindelijk terug het bos en de wilde en romantische vallei van de Zwarte Ernz in.  Daar wacht het eerste hoogtepunt van de tour: de tufsteenbron, een kleurrijke met mos bedekte rots waarover water in een kristalheldere poel druppelt. Altijd langs de rivier, aan het einde van de wandeling bereikt men het absolute hoogtepunt en beroemdste punt van de regio: de romantische Schiessentümpel met de oude stenen brug en zijn waterval.

 

Maandag 24 juli 2023 - 8,5 km - gemiddeld - 2,5 uur

 

Na het uitchecken rijden we in een klein half uurtje naar het startpunt voor de laatste wandeling van dit weekend. Een gemoedelijke wandeling die voornamelijk door het bos voert, langs kasteel Meysemburg en terug naar Larochette met een prachtig uitzicht op het kasteel.

Het pittoreske dorpje Larochette (ook wel Fiels genoemd) ligt in een vallei omringd door rotsen en boslandschap. In het stadscentrum, de zogenaamde "Bleech", vindt u restaurants, cafés en hotels, evenals verschillende winkels die uitnodigen om te flaneren en te vertoeven. Het herkenningspunt van Larochette zijn de kasteelruïnes, die op de rotsen boven de stad tronen en een romantisch uitzicht bieden. De kasteelruïnes zijn te bezoeken.

De wandeltocht voert van het mooie dorpje Larochette langs het idyllische Manzebach naar Meysemburg, dat halverwege de wandeltocht ligt. Het kasteel is momenteel onbewoond maar als bouwwerk zeer de moeite waard. Het kasteel is omgeven door een idyllisch bos- en parklandschap, waar picknickbanken wandelaars uitnodigen om een pauze te maken in de buitenlucht.

Aan het einde van de wandeling bereikt men het uitkijkpunt Verluerekascht bij Larochette. Daar wordt u beloond met een indrukwekkend uitzicht over de stad en de tegenoverliggende kasteelruïne.

We pikken nog een terrasje mee alvorens we de rit naar Bergambacht aanvangen. Onderweg nog een laatste stop. De verwachtte aankomsttijd in Bergambacht zal tussen 19.30 en 20.30 uur zijn.