Wandelweekend "Light" NaturPark Wildeshauser Geest

Dit weekend zit vol!

Vrijdag 11 augustus tot en met Maandag 14 augustus 2023

 

Natuurpark Wildeshauser Geest biedt een fascinerend divers landschap: hier worden soortenrijke gemengde bossen afgewisseld met bloeiende heidevelden, idyllische rivierdalen lopen door bos en weilanden, heide- en zandduinen kenmerken de regio, pittoreske lanen en charmante dorpjes leggen accenten. Elk seizoen heeft hier zijn eigen charme. Laat mij u uitnodigen om mooie wandelingen door deze regio te maken en om te ontspannen, tot rust te komen.

Natuurpark Wildeshauser Geest is met zijn 1500 km² het grootste natuurpark van Nedersaksen en een van de grootste van Duitsland. 

De Wildeshausen Geest ontstond zo'n 100.000 jaar geleden. De voorlaatste ijstijd, de zogenaamde Saale-ijstijd, legde de basis voor het huidige landschap: het gebied werd overgevormd door de ijsmassa's en het rotspuin dat erin werd gedragen, de ondergrond werd samengeperst, geschuurd en gedeeltelijk geschaafd door de enorme beweging van de gletsjers, zodat heuvels en valleien werden geëgaliseerd. Gletsjers op een hoogte van maximaal een kilometer trokken door het land en vervoerden enorme rotsblokken van Scandinavië naar de regio. Toen ze smolten, lieten ze rotsblokken van tonnen achter, waaruit mensen 5000 jaar geleden indrukwekkende megalithische graven bouwden, die vandaag de dag nog steeds kunnen worden bezocht. De grootste kei van natuurpark Wildeshauser Geest weegt 78 ton en heeft een afmeting van 6 x 7 x 2 meter!

Het smelten van de machtige gletsjers vormde ook gletsjervalleien zoals het Huntetal, dat tegenwoordig een van de mooiste rivierdalen in Noord-Duitsland is.

De term "geest" komt van het Nederduitse woord "gest" of "güst" en betekent "kaal". De zanderige en droge geestgrond is niet zo vruchtbaar als het nattere moeras, maar het is ook niet zo voedselarm als het woord doet vermoeden. Tegenwoordig heeft de Wildeshausen Geest een grote verscheidenheid aan dieren en planten.
Geestlandschappen zijn ontstaan door afzettingen uit de ijstijden en liggen daardoor iets hoger dan de moerassen. Om deze reden werden ze ook eerder geregeld - ze boden mensen bescherming tegen stormvloeden. Indrukwekkende megalithische graven getuigen nog steeds van de vroege nederzetting van de Wildeshausen Geest 5000 jaar geleden.

Vrijdag 11 augustus 2023

 

Ik vertrek stipt om 09.00 uur vanuit Bergambacht en via de opstapplaatsen naar het hotel in Dötlingen. We parkeren de bus want inchecken kan pas vanaf 17.00 uur. Dus hiervandaan een mooi eerste rondwandeling "Huntepadd und Glaner Braut".

Het Huntepadd bij Dötlingen leidt ons het prachtige landschap langs de Hunte in. We bezoeken de Glaner-bruid. Glaner Braut: een absoluut hoogtepunt van de megalithische cultuur. Als je geïnteresseerd bent in stenen begraafplaatsen, moet je hier zijn. We wandelen lang de Püttenus.

Dit prachtige vakwerkhuis was een voormalige Spieker en stond naast de winkel van de oude pastoor. Bij de herbouw van de pastorei in 1935 werd de Spieker verplaatst naar de Heideweg. Het deed dienst als jeugdhuis en in de naoorlogse jaren als geïmproviseerde opvang voor ontheemden. Tegenwoordig is het huis eigendom van de gemeente Dötlingen en wordt het beheerd door de gemeente en de plaatselijke geschiedenisvereniging. Het wordt gebruikt voor tentoonstellingen, lezingen en bruiloften. Verder nog langs de duizend jaar oude eik die staat op een centrale locatie in Dötlingen en dient vaak als ontmoetingsplaats voor evenementen. In 2000 brak een tak van de boom af. Door een kunstenaar op rotsblokken gedrapeerd, heeft het nu zijn plaats naast de oude boom.

Al met al een afwisselende wandeling met enkele, met name natuurlijke, highlights.

 

's-Avonds eten we a la carte in het hotel.

Zaterdag 12 augustus 2023

 

Na het ontbijt rijden we naar Wildeshausen voor de rondwandeling Schafkoven-Pestruper Gräberfelder van 12 km.

2 km na de start komen we op de Pestruper Moor. Dit is een veengebied dat grotendeels overwoekerd is met bos. Niet veel later langs een kleine schaapskooi. De begraafplaats Pestrup is een populaire bestemming voor uitstapjes, het is de grootste necropolis uit de Bronstijd en de IJzertijd in Noord-Centraal-Europa. Het gebied nodigt uit tot lange wandelingen, vooral wanneer de heide in de nazomer in bloei staat. Het terrein wordt beschouwd als een van de laatste grote, samenhangend bewaarde heidegebieden in het Oldenburgse gebied en staat onder natuurbescherming. Ook tijdens deze wandeling zien we de Hunte met zijn stroomversnellingen. De rivier de Hunte heeft een lengte van 189 km. Halverwege zullen we de tijd nemen om te lunchen met ons zelf meegebrachte eten en drinken.

 

's-Avonds eten we a la carte in het restaurant van het hotel óf indien gewenst bij de griek in het dorp.

Zondag 13 augustus 2023 - Bremen

 

Vandaag rijden we naar Bremen. We maken daar een wandeling van ongeveer 7 kilometer langs de meeste hoogtepunten van Bremen met een lunchstop tussen door. Als er nog tijd rest en er behoefte aan is kunnen we 's-middags nog een wandeling maken door het Bürgerpark.

In de kleinste deelstaat van Duitsland ligt Bremen. Het vormt samen met Bremerhaven de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. De stad heeft een inwonersaantal van boven de 500.000 en hoort daarbij tot de top-10 van het land. De rivier de Wezer loopt dwars door de stad heen en heeft waarschijnlijk invloed gehad op het ontstaan van de deelstaat.

Bremen heeft een hele rijke geschiedenis, meer dan 1200 jaar. In de stad zijn nog veel historische elementen te vinden. Enkele zeer bekende zijn het raadhuis en het Roland beeld op de Marktplatz, beide op de UNESCO werelderfgoedlijst. Op de Marktplatz staan nog meer barokgebouwen waaraan duidelijk de historie te zien is. Ook behoort de St. Petri Dom in deze lijst, met zijn prachtige architectuur. En wat er ook niet vergeten mag worden, zijn de Bremer Stadsmuzikanten, uit de sprookjes van de Gebroeders Grimm.

 

Einde van de middag zoeken we een restaurant uit in Bremen.

 

Maandag 14 augustus 2023

 

Alweer de laatste dag. Na het ontbijt checken we uit en rijden we naar Sandhatten voor een laatste rondwandeling van 12 km. 

Deze wandeling gaat door het beschermde natuurgebied Barneführer Holz und Schreensmoor dat circa 238 hectare groot is en in het dalgebied ligt van de Hunte . Het omvat semi-natuurlijke bosgebieden zoals elzen-essen bossen , moerasgebieden en natte weiden. Op ongeveer 6,5 kilometer is er een zandstrandje aan de rivier, dus neem vooral je badkleding en een handdoekje mee als het warm weer is! Hier zullen we picknicken (ofwel ons zelfmeegenomen lunch nuttigen).

 

In de loop van de middag gaan we weer huiswaarts. De verwachtte aankomsttijd in Bergambacht ligt tussen de 18.00 en 20.00 uur.

 

Op het moment van het plaatsen van dit weekend zijn nog weinig evenementen voor augustus 2023 bekend. De extra aktiviteiten kan ik dus nog niet plannen. Ik zal dit overigens in overleg met de aangemelde deelnemers doen. De hieraan verbonden kosten zijn niet inbegrepen bij de reissom.