Wandelweekend Eifelsteig, Deel 4

 

DIT WEEKEND ZIT VOL!

Vrijdag 25 oktober tot en met Maandag 28 oktober 2025

 

De in 2015 gekozen tot de mooiste lange afstandswandeling Eifelsteig, loopt dwars door de Eifel en door een bijzonder gevarieerd landschap. Hij begint net over de grens in Duitsland en verbindt steden met een rijke geschiedenis: Aken in Noordrijn-Westfalen en Trier in Rijnland-Palts. Onderweg biedt de Eifelsteig veel indrukwekkende natuur.

De Eifelsteig, pad van de 4 elementen, voert door het grootste nog intacte hoogveen in Europa - de Hoge Venen en door het enige Nationaalpark van Noordrijn-Westfalen, voorbij aan de overblijfselen van het vulkanische verleden in de Vulkaaneifel naar de markante kleurige zandsteenrotsen bij Trier. 

Deze lange afstandswandeling is in totaal 313 kilometer lang. Per wandelweekend zullen wij gemiddeld 50 tot 60 kilometer wandelen in 4 stukken die door mijzelf zijn ingedeeld.

 

In oktober  2022 zijn we gestart met deel 1. Toen hebben we ruim 60 kilometer weggewandeld van Trier naar Landscheid, met mooie herfstkleuren. In April 2023 hebben we deel 2 bewandeld van Landscheid naar Neunkirchen, ook 59 km. Dit jaar hebben we  deel 3  van Neunkirchen naar Nohner Müller, circa 56 km gelopen en met deel 4 van Nöhner Mühle naar Steinfeld, circa 58 km, met hopelijke mooie herfstkleuren!

 

Vrijdag 25 oktober 2024

Etappe 15 - Blankenheim naar Nettersheim - 11 km

 

We vertrekken stipt om 08.30 uur vanaf Bergambacht en rijden langs de opstapplaatsen naar Blankenheim. Uiteraard onderweg een koffie en/of plasstop. We zetten jullie af in Blankenheim, het beginpunt vandaag. Wij brengen de bus naar het eindpunt en voegen ons daarna bij jullie.  Deze etappe wordt aangeduid als gemiddeld met enkele korte steile stijgingen en dalingen.


De wandeling start vandaag vanaf de parkeerplaats van de industriezone van Blankenheim. Als we de provinsicale weg oversteken gaat het heel even omhoog, dan een stukje op hoogte en vervolgens gaan we dalen naar het Haubachtal. Aan het einde hiervan waar de Haubach uitmondt in de Urft gaat het pad verder langs het riviertje de Urft. In dit dal komen we langs romeinse opgravingen en eindigen in het Romeinse avonturendorp Nettersheim bij het Natuurbeschermingscentrum.

 

 

Zaterdagm 26 oktober 2024

Etappe 13 - Nöhner Mühle naar Alendorf - 20 km

 

Vandaag  bijtijds op pad want we hebben zekers 20 wandelkilometers af te leggen. We zetten jullie af bij de parkeerplaats van de Nöhner Mühle en brengen wederom de bus weg. De wandeling van vandaag wordt als zwaar i.v.m. de lengte en lange gestage steigingen en dalingen.

We zijn nog maar net op weg en vallen direct met onze neus in de boter. Het hoogtepunt van deze wandeling is namelijk de Dreimühlen Wasserfall. Over een breedte van ongeveer 12 meter valt het kalkrijke water 4 tot 6 meter diep in de Ahbach. Als we verder gaan wandelen we langs een kalk- en natuursteenafgraving. De weg gaat gestaag omhoog en voert ons naar een uitzichtspunt over het dorpje Leudersdorf. We vervolgen de veldwegen naar Mirbach. Door het dorpje heen om daarna af te dalen naar het Lampertsbachtal. Net voor het dorp stijgen we naar de 523 meter hoge Kalvarienberg. Nog een klein stukje en we zijn bij het eindpunt gekomen.

 

Zondag 27 oktober 2023

Etappe 14 - Alendorf-Blankenheim - 15 km

 

Na de 20 km van gisteren is het fijn dat het vandaag "slechts" 15 km is. We starten iets later en op de plek waar we gister geëindigd zijn. Deze wandeling wordt beoordeeld als gemiddeld, maar kan ook als zwaar aanvoelen omdat we de dag ervoor 20km hebben afgelegd.

 

Als we Alendorf verlaten gaat het pad nog  heel even omhoog naar het hoogste punt van deze dag, uitzichtspunt Griesheuel, maar dan bergafwaarts door het dorpje Ripsdorf helemaal tot in het Schafbachtal waar we de Ripsorfer Mühle aantreffen. Dan hebben we een stukje vrij vlak te gaan. Maar we moeten nog een "heuvel" over dus gaat het pad omhoog en weer naar beneden en komen we in het volgende dal aan: het "Nonnental". We steken de Nonnenbach over en weer omhoog de Schillertsberg over. Dan zien we het dorpje Blankenheim opdoemen. We wandelen er doorheen en komen daarbij langs de bron van de Ahr. Als we de laatste 3 km afleggen, passeren we nog een dierentuin. 

 

Maandag 28 oktober 2024

Etappe 16 - Nettersheim naar Steinfeld -  circa 11,5 km

 

De dagen vliegen voorbij en zo komt ook de laatste dag in zicht. Na het ontbijt checken we uit en rijden naar het beginpunt van deze dag in Nettersheim, daar waar we dag 1 geëindigd zijn. Wij brengen de bus weg en voegen ons na een klein half uurtje bij jullie. Deze staat aangegeven als gemiddeld.

We parkeren bij het Natuurbeschermingscentrum en wandelen door Nettersheim, we steken de provinciale weg  en niet veel later de Urft over, middels een brug. We gaan weer stijgen. Boven een stuk op hoogte en dan zakken we weer af naar het Urfttal. Daar zien we  de bron Grüner Pütz en een romeinse waterleiding uit de Romeinse tijd dat water naar Keulen voerde. Het pad blijft een aantal kilometers vrij vlak en dan gaat het gestage stijgen en dalen weer beginnen. Uiteindelijk komen we bij de parkeerplaats van Klooster Steinfeld uit. Hier nog de mogelijkheid om even rond te kijken en een drankje te doen in het kloostercafé.

 

Uiterlijk 15 uur gaan we weer, met de laatste indrukken, richting Nederland.

 

 

Wat betreft het weekend:

Omdat het qua parkeermogelijkheden beperkt is, heb ik de etappes door elkaar moeten gooien. Uiteindelijk hebben we dan wel weer van Nöhner Mühle naar Steinfeld gewandeld.

 

Omdat dit van A naar B, genoemd etappes ofwel lijnwandelingen zijn, betekent dit dat de wandelaars op het beginpunt worden afgezet en dienen te wachten tot ik en/of mijn man, weer terug zijn van het wegbrengen van de bus of carpoolauto. Wij hebben gekozen voor deze vorm van transport omdat ik hierbij zelf de lengtes kan bepalen van de wandelingen én omdat dit goedkoper en in de meeste gevallen sneller is dan openbaar vervoer.

 

Avonden zijn vrij te besteden. U kunt denken aan nog een wandelingetje in de omgeving, een spelletje, een drankje, of gewoon lekker naar uw kamer met een boek. Alles mag, niets moet!