Wandelweekend Eifelsteig, Deel 3

 

DIT WEEKEND ZIT VOL

Donderdag 11 april t/m zondag 14 april 2024

 

De in 2015 gekozen tot de mooiste lange afstandswandeling Eifelsteig, loopt dwars door de Eifel en door een bijzonder gevarieerd landschap. Hij begint net over de grens in Duitsland en verbindt steden met een rijke geschiedenis: Aken in Noordrijn-Westfalen en Trier in Rijnland-Palts. Onderweg biedt de Eifelsteig veel indrukwekkende natuur.

De Eifelsteig, pad van de 4 elementen, voert door het grootste nog intacte hoogveen in Europa - de Hoge Venen en door het enige Nationaalpark van Noordrijn-Westfalen, voorbij aan de overblijfselen van het vulkanische verleden in de Vulkaaneifel naar de markante kleurige zandsteenrotsen bij Trier. 

Deze lange afstandswandeling is in totaal 313 kilometer lang. Per wandelweekend zullen wij gemiddeld 50 tot 60 kilometer wandelen in 4 stukken die door mijzelf zijn ingedeeld.

 

In oktober  2022 zijn we gestart met deel 1 en toen hebben we ruim 60 kilometer weggewandeld van Trier naar Landscheid, met mooie herfstkleuren. In April 2023 hebben we deel 2 bewandeld van Landscheid naar Neunkirchen, ook 59 km. Dit deel, deel 3 gaat van Neunkirchen  naar Nohner Müller, circa 56 kilometer, met hopelijke meer dan 500 mooie lentegroene kleuren!

 

Donderdag  11 april 2024

Etappe 9 - Gerolstein - 9,5 km

 

We vertrekken stipt om 08.30 uur vanaf Bergambacht en rijden langs de opstapplaatsen naar de Jeugdherberg in Gerolstein. Uiteraard onderweg een koffie. lunch en/of plasstop. We zetten jullie af bij de jeugdherberg, het beginpunt vandaag. Inchecken doen we na de wandeling aan het einde van de middag. Wij brengen de bus naar het eindpunt en voegen ons daarna bij jullie.  Deze etappe wordt aangeduid als gemiddeld met enkele korte pittige stijgingen en dalingen.


De wandeling start vandaag vanaf de jeugdherberg en we wandelen in een grote boog om het plaatsje naar het stuwmeer Gerolstein. 

Eerst een klein stukje dalen  waarbij we langs Burg Gerhardstein (Löwenburg) wandelen om vervolgens in het dal het spoor over te steken, even nog wat vlak maar dan gaat het gelijk steil bergopwaarts naar de merkwaardige krater 'Papenkaule'  dat had een vulkaankegel moeten worden, maar de lavastroom liet zich afleiden door holle ruimtes en stroomde liever bergafwaarts naar het dal van de Kyll. Verder door naar de indrukwekkende Buchenlochgrot dat gevolgd wordt door steile rotsformaties van de Gerolsteiner Dolomieten. Ooit (ca. 390 miljoen jaar geleden in het Onder-Devoon) was hier een warme zee! Had je dat gedacht? De Dolomieten zijn een voormalig koraalrif. Laat je fantasie de vrije loop en je zult het zien.

Inmiddels zijn we aan het dalen en na het oversteken van de weg gaat het weer omhoog naar de Auberg om er na uit te komen bij het stuwmeer Gerolstein waar onze bus staat.

 

 

Vrijdag 12 april 2024

Etappe 10 - Gerolstein naar Neunkirchen, 19 km

 

Vandaag  bijtijds op pad want we hebben zekers 19 kilometers voor de boeg. Dit stuk wordt qua zwaarte aangeduid als zwaar i.v.m. de lengte en delen flinke steigingen en dalingen.

Als we de bus naar Neunkirchen hebben gebracht, starten we deze wandeling vanuit de jeugdherberg. Dat betekent dat we vandaag naar het zuiden wandelen.

 

Op de etappe van Gerolstein naar Neunkirchen pakt de Eifelsteig uit met fraaie landschappen waarover allerlei interessante verhalen en verhaaltjes te vertellen zijn. Door een geheimzinnig bos wandel je verder. Wat zit daar tussen de bomen verstopt? Het is een kleine boskapel, die idyllisch midden in de natuur is gebouwd. Het bosrijke pad wijst je verder de weg bergopwaarts naar de  bergtop Dietzenley op een hoogte van 618 meter. De houten uitzichttoren biedt een blik op de krachtige en bosrijke vulkaaneifel. Je kunt zien dat je op een vulkaan staat: de 'Klippe' onder je bestaat uit donker basalt, een vulkanisch gesteente. Hierboven voel je je vrij en een fris windje wappert door je haren. Na deze welverdiende pauze wandel je licht op en af om Neroth  heen. Je wandeling leidt je nu het dal in van de Kleine Kyll en meteen weer bergopwaarts naar de volgende heuvel. Op de  652 meter hoge Nerother Kopf voel je je als in een sprookjesbos: knoestige grote boomwortels bepalen het beeld. Door ongerept vulkanisch landschap wandel je het doel van de dag tegemoet: Neukirchen.

 

Zaterdag 13 april 2024

Etappe 11 - Gerolstein naar Berndorf, 18 km

 

Ook vandaag weer vroeg op stap voor wederom een 18 km, dit is een gemiddelde etappe met steile korte stukjes. Ongeveer 500 hoogtemeters dalen én stijgen.

 

We starten bij de Stausee van Gerolstein, daar waar we vrijdag gestopt zijn. Het pad gaat direct  gestaag omhoog naar de Rother Kopf waarvandaan je een vergezicht hebt over de Eifel, maar ook strekt zich onder je een uitzicht over de binnenkant van de vulkaan: je kijkt in een lavasteengroeve. Even verder bij een trapleuning in het open bos blijft je blik hangen - waar leidt deze trap naartoe? Je bent nieuwsgierig en daalt de trap af. Een koude luchtstroom kom je tegemoet en om je heen wordt het donkerder.... je bevindt je in één van de molensteengrotten. Ze ontstonden door de winning van molenstenen midden in de vulkaan Rother Kopf. In het bos buiten de grot kun je zelfs nog een molensteen, die niet af is, ontdekken. We dalen wat af totdat we de rivier de Kyll oversteken en door het open landschap wandelen. We worden begroet door de Hillesheimer Bach, kalksteenrotsen en het idyllische Boldorfer Tälchen met zijn meertje. Vandaar gaat het verder naar de misdaadhoofdstad Hilleheim met een historische stadsmuur. Na Hillesheim weer omhoog naar Berndorf, ons eindpunt voor deze dag.

 

Zondag 14 april 2024

Etappe 12 - Berndorf naar de Nohner Mühle, 9 km

 

De dagen vliegen voorbij en zo komt ook de laatste dag in zicht. Na het ontbijt checken we uit en rijden naar het beginpunt van deze dag in Berndorf. Wij brengen de bus weg en voegen ons na een half uurtje bij jullie. Deze etappe telt 9 kilometers en de wandeling staat aangegeven als gemiddeld.

Net na Berndorf bereiken we het Geo-punt "Weinberg" met zijn fascinerende kalk-en dolomietsteenlandschap en nog wat verderop het uitkijkpunt "Auf Döckel" waarvandaan je mooi zicht hebt op het Kasteel van Kerpen. Hierna dalen we af tot in het dorp Kerpen en gaan weer omhoog langs het kasteel dat op een uitloper staat van dolomietsteen. Langs een herinneringsmonument van de eifelschilder Fritz von Wille gaat de weg naar het dorpje Niederehe. Daar zien we het voormalige Prämonstratenserinnenklooster. Dan gaat het naar het Ahbachtal naar ons eindpunt voor vandaag, met een kleine afloop route naar de parkeerplaats. 

 

Na een laatste drankje rijden we uiterlijk 15 uur weg richting Nederland.

 

 

Wat betreft het weekend:

Zoals vermeld is dit een weekend met volpension. We krijgen een lunchpakket mee en het diner gebruiken we in de Jeugdherberg. Dit kan een buffet zijn maar het kan ook zijn dat het diner geserveerd wordt aan tafel.

 

Omdat dit van A naar B, genoemd etappes ofwel lijnwandelingen zijn, betekent dit dat de wandelaars op het beginpunt worden afgezet en dienen te wachten tot ik en/of mijn man, weer terug zijn van het wegbrengen van de bus of carpoolauto. Wij hebben gekozen voor deze vorm van transport omdat ik hierbij zelf de lengtes kan bepalen van de wandelingen én omdat dit goedkoper en in de meeste gevallen sneller is dan openbaar vervoer.

 

Avonden zijn vrij te besteden. U kunt denken aan nog een wandelingetje in de omgeving, een spelletje, een drankje, of gewoon lekker naar uw kamer met een boek. Alles mag, niets moet!