Wandelweekend Eifelsteig, Deel 2

 

Vrijdag 28 april tot en met Maandag 1 mei 2023

 

De in 2015 gekozen tot de mooiste lange afstandswandeling Eifelsteig, loopt dwars door de Eifel en door een bijzonder gevarieerd landschap. Hij begint net over de grens in Duitsland en verbindt steden met een rijke geschiedenis: Aken in Noordrijn-Westfalen en Trier in Rijnland-Palts. Onderweg biedt de Eifelsteig veel indrukwekkende natuur.

De Eifelsteig, pad van de 4 elementen, voert door het grootste nog intacte hoogveen in Europa - de Hoge Venen en door het enige Nationaalpark van Noordrijn-Westfalen, voorbij aan de overblijfselen van het vulkanische verleden in de Vulkaaneifel naar de markante kleurige zandsteenrotsen bij Trier. 

Deze lange afstandswandeling is in totaal 313 kilometer lang. Per wandelweekend zullen wij gemiddeld 50 tot 60 kilometer wandelen in 4 stukken die door mijzelf zijn ingedeeld.

 

Vorige jaar oktober zijn we gestart met deel 1 en toen hebben we ruim 60 kilometer weggewandeld van Trier naar Landscheid, met mooie herfstkleuren.  Dit deel, deel 2, gaat van Landscheid naar Neukirchen zo'n 59 kilometer, met hopelijke meer dan 500 mooie lentegroene kleuren!

 

Vrijdag 28 april 2023

Etappe 5 - Landscheid naar Himmerod - 12 km

 

We vertrekken stipt om 9.00 uur vanaf Bergambacht en rijden langs de opstapplaatsen naar Landscheid. Uiteraard onderweg een koffie. lunch en/of plasstop. We zetten jullie af bij de konditorei in Landscheid waar jullie nog koffie kunnen drinken als wij de bus naar het eindpunt brengen. Jullie wandelen dan in 7 minuten naar het startpunt van de wandeling van vandaag, daar waar we vorige keer geeindigd zijn en daar treffen we elkaar weer.  Deze etappe wordt aangeduid als gemiddeld, er zijn geen extreme steigingen.

We wandelen vanaf de rand van Landscheid bovenlangs richting de snelweg die we overwandelen. We blijven nog even boven om vervolgens langzaam naar het dal van het riviertje de Salm af te zakken. De Salm is 64 kilometer lang. Ontspringt ten zuiden van Gerolstein en stroomt bij Klüssenrath in de Moezel. We blijven de rivier volgen door het prachtige Salmvallei. Er zijn altijd wel plekken om te pauzeren. Het water kalmeert ons en helpt ons om het stressvolle leven van alledag te vergeten en ons hoofd leeg te maken. We passeren korenmolen Meesenmühle (1343) en een meel-en oliemolen de Musweiler Mühle (1727). We steken de doorgaande weg over naar een kapelletje en volgen een stukje bosrand om weer verder de Salm te volgen tot aan klooster Himmerod, het eindpunt van deze wandeling vandaag.

 

Zaterdag 29 april 2023

Etappe 6 - Himmerod naar Manderscheid- 19 km

 

Vandaag  bijtijds op pad want we hebben 19 kilometers voor de boeg. Dit stuk wordt qua zwaarte aangeduid als gemiddeld tot zwaar i.v.m. de lengte en delen flinke steigingen en dalingen.

Als we de bus naar Himmerod hebben gebracht, starten we deze wandeling bij de jeugdherberg. Dat betekent dat we vandaag naar het zuiden wandelen. Deze etappe staat gelijk aan etappe 12 uit het boekje dus kan ik ook vermelden dat we vandaag 472 meter steigen en 559 meter dalen.

 

Met heel veel rust, eenzaamheid en idyllische natuur. Op de beboste heuvels van de inmiddels smaller geworden Liesertal wandelen we over smalle paden letterlijk over stok en steen en hebben we bij steeds weer diverse beschermhutten de mogelijkheid, de wandeldag te onderbreken met een rustgevende pauze. Maar je moet op een gegeven moment toch weer verder, over het bochtige en slingerende pad waarover je het Liesertal verlaat. Ilgenbach is de naam van de volgende begeleider, die zachtjes kabbelend naast de Eifelsteig stroomt en ons de weg wijst. De bosrijke wandeling wordt slechts kortstondig onderbroken door agrarische velden. Hierbij een vrij uitzicht op het heuvelachtige landschap van de Eifel en in het bijzonder het plaatsje Großlittgen. Dit is het teken  dat we al bijna het einde van deze etappe bereiken. Het in de 12e eeuw door de Cisterciënzer gebouwde klooster Himmerod nodigt met zijn indrukwekkende barokke kerk en de gastvleugel van de abdij, uit tot een kijkje. Dit is ook weer vandaag het eindpunt.

 

Zondag 30 april 2023 

Etappe 7 - Manderscheid naar Weinfelder Maar - 18 km

 

Ook vandaag weer vroeg op stap voor wederom een 18 km, dit is een gemiddelde tot zware etappe met steile korte stukjes. Ongeveer 500 hoogtemeters dalen én stijgen.

 

Wij brengen wederom de bus naar het eindpunt en starten weer vanaf de jeugdherberg, vandaag wandelen we noordwaarts. Vanaf de herberg naar het centrum van Manderscheid over de Vorplatz met bronnen. Kort na Manderscheid volgen we een rotsachtig pad en kunnen we een blik opvangen van de Oberburg Manderscheid. We volgen nu het groene dal van de Lieser. Het kleine riviertje kabbelt schilderachtig voort en we delen het stille dal alleen maar met de natuur en luisteren naar het vogelgekwetter en het zachte ruisen van het water. Het dal leidt naar de Schalkermehrener Maar waar aan de oever de gelijknamige plaats is gevestigd. We gaan hiernaar bergopwaarts via een smal pad naar de Weinfelder Maar (ook dodenmaar genoemd) tot de top van de kraterrand. Over de Maren..... Het landschap hier heeft een vurige geschiedenis. Er heerst een bijzondere sfeer, geheimzinnig en krachtig. ...... vulkanische meren! Enorme explosies en vuur uit het binnenste van de aarde hebben hier in de Eifel gaten geslagen en bergen opgeworpen. Deze gaten heten Maren en een aantal hebben zich op den duur met water gevuld. Wat stil en donker het water is en tegelijkertijd fascinerend.. Hier eindigd vandaag deze wandeling.

 

Maandag 1 mei 2023

Etappe 8 - Weinfelder Maar naar Neukirchen - 10 km

 

De dagen vliegen voorbij en zo komt ook de laatste dag in zicht. Na het ontbijt checken we uit en rijden naar het beginpunt van deze dag de Parkeerplaats bij de Weinfelder Maar. Wij brengen de bus weg en voegen ons na een half uurtje bij jullie. Deze etappe telt 10 kilometers.

 

Op de weiden tussen de Maren worden geiten ingezet als onderhouders van het landschap. Boven staat de stenen Dronketoren, met gemak beklim je de traptreden naar het uitzichtpunt. Je laat je blik glijden over de krachtige landschap van de Vulkaaneifel. We dalen af naar de Gemündener Maar. Daarna verder naar beneden naar het kurpark in Daun. Langs de Mineraalbronnenfabriek van Daun, naar het oorlogsmonument. Daarna het sanatorium voorbij , een behoorlijk stuk omhoog en dan  duiken we het bos in richting Neunkirchen, ons eindpunt voor vandaag en van dit weekend.

We halen de carpoolauto op en rijden dan weer, met de laatste indrukken, terug naar Nederland. De verwachtte aankomsttijd in Bergambacht is tussen 20.00  en 21.00 uur.

 

 

Wat betreft het weekend:

Zoals vermeld is dit een weekend met volpension. We krijgen een lunchpakket mee en het diner gebruiken we in de Jeugdherberg.

 

Omdat dit van A naar B, genoemd etappes ofwel lijnwandelingen zijn, betekent dit dat de wandelaars op het beginpunt worden afgezet en dienen te wachten tot ik en mijn man, weer terug zijn van het wegbrengen van de bus of carpoolauto. Wij hebben gekozen voor deze vorm van transport omdat ik hierbij zelf de lengtes kan bepalen van de wandelingen én omdat dit goedkoper en in de meeste gevallen sneller is dan openbaar vervoer.

 

Avonden zijn vrij te besteden. U kunt denken aan nog een wandelingetje in Manderscheid, een spelletje, een drankje, of gewoon lekker naar uw kamer met een boek. Alles mag, niets moet!