Wandelweekend Eifelsteig

DIT WEEKEND ZIT VOL!

Vrijdag 21 oktober tot en met Maandag 24 oktober 2022

 

De in 2015 gekozen tot de mooiste lange afstandswandeling Eifelsteig, loopt dwars door de Eifel en door een bijzonder gevarieerd landschap. Hij begint net over de grens in Duitsland en verbindt steden met een rijke geschiedenis: Aken in Noordrijn-Westfalen en Trier in Rijnland-Palts. Onderweg biedt de Eifelsteig veel indrukwekkende natuur.

De Eifelsteig, pad van de 4 elementen, voert door het grootste nog intacte hoogveen in Europa - de Hoge Venen en door het enige Nationaalpark van Noordrijn-Westfalen, voorbij aan de overblijfselen van het vulkanische verleden in de Vulkaaneifel naar de markante kleurige zandsteenrotsen bij Trier. 

Deze lange afstandswandeling is in totaal 313 kilometer lang. Per wandelweekend zullen wij gemiddeld 50 tot 60 kilometer wandelen in 4 stukken die door mijzelf zijn ingedeeld.

 

Vrijdag 21 oktober 2022  Etappe 1 - Trier/Auf den Bausch - 8 km

We vertrekken stipt om 9.00 uur vanaf Bergambacht en rijden langs de opstapplaatsen naar Trier. Uiteraard onderweg een korte koffie en/of plasstop. Indien mogelijk checken we gelijk in. Als we te vroeg zijn, dan zal je je ter plaatse even een half uurtje moeten amuseren, als wij de bus naar het eindpunt brengen van deze etappe van 8 km, zwaarte wordt aangeduid als licht tot gemiddeld. Dan voegen wij ons bij u om aan de wandel te gaan.

We wandelen vanaf de Jeugdherberg naar de welbekende Porta Nigra, een torenhoge stenen Romeinse poort die het begin van het toeristische centrum "de Altstadt" markeert. Onderdoor, door de winkelstraat, komen we aan bij de Hauptmarkt. Een centraal plein omringd door sierlijke, kleurrijk beschilderde middeleeuwse gebouwen. Hier eindigt de Eifelsteig, maar voor ons begint hij hier. We wandelen nog even door het centrum richting de Kaiser Wilhelm Brücke ofwel de Römerbrucke over de Moezel. Aan de overkant gaat het pad snel omhoog, een smal rotspad voert je bovenlangs de Moezel met mooie uitzichtpunten over Trier. Het rotspad voert u naar het ontspannen dal van de Biewer. Hierna gaat het naar Auf den Bausch, alwaar aan de rand langs het pad, onze bus staat, die ons weer terug brengt naar de Jeugdherberg. 

 

Zaterdag 22 oktober 2022

Etappe 2 - Auf den Bausch/Deimlinger Mühle - 18 km

Vandaag vroeg op pad want we hebben 18 kilometers voor de boeg. Dit stuk wordt qua zwaarte aangeduid als gemiddeld tot zwaar i.v.m. de lengte.

We starten waar we gisteren zijn geëindigd. Na het ontspannen dal van gisteren gaat het over in een dramatisch rotslandschap. Bij de Genovevagrot voelt je je klein en verheven tegelijk. Een imposante gekleurde rots met ingehouwen trappen, je beklimt trede voor trede en boven aangekomen ben je omgeven door rotsen. Hierna volgt het in bontzandsteen de Klausengrot, ooit woonplaats van een kluizenaar. Als je wilt, kun je via een lader in de grot klimmen. Als we verder wandelen komen we langs een Romeinse Mijn met de naam Pützlöcher. Soms is de deur naar de mijn open en als je het durft, kun je in de oude gangen rondkijken. Deze kleine mijn ligt in het wild-romantische Butzerbachdal. Hangbruggen overspannen het glinsterende water. Een beek kronkelt door het dal met soms een kleine waterval en verbindt het ene dal met het andere zodat we uitkomen in het schilderachtige Kylldal. dat leidt naar het plaatsje Kordel. We wandelen door Kordel en er na gaat het pad fluctueert en uiteindelijk komen we uit bij de Deimlinger Mühle, ons eindpunt voor vandaag en waar de bus staat. 

 

Zondag 23 oktober 2022 

Etappe 3 - Deimlinger Mühle/Gladbach - 18km

Ook vandaag weer vroeg op stap voor wederom een 18 km, qua zwaarte is dit een gemiddelde etappe. 

Deze etappe heeft weliswaar enkele hoogtemeters te bieden maar dit is vooral aan het begin van de wandeling als we nog fris en fruitig zijn. Vanaf de Deimlinger Mühle gaat het ongeveer 4 kilometer omhoog. We wandelen om het dorpje Rodt heen en komen bij een houten uitkijktoren uit met een mooi uitzicht tot aan de Hunsrück. Vanaf hier blijven we op hoogte wandelen en is het pad nagenoeg vlak op dit hoogplateau. Hierboven doorkruisen wij het plaatsje Zemmer. Hier halverwege maken we een goede stop bij Gasthof. Daarna gaat het bospad verder en even voor het gehucht Greverath gaat het pad naar beneden naar het plaatsje Gladbach, ons eindpunt voor vandaag. Deze dag niet zoveel hoogtepunten als gisteren maar toch weer héél anders!

 

Maandag 24 oktober 2022 Etappe 4 - Gladbach/Landscheid - 13 km

De dagen vliegen voorbij en zo komt ook de laatste dag in zicht. Na het ontbijt checken we uit en rijden naar het beginpunt van deze dag in Gladbach. Deze etappe telt 13 kilometers. Vanaf Gladbach is het pad wandelt gemakkelijk weg na 3 dagen wandelen. Via het Salmtal naar Bruch met een schitterend uitzicht op de historische burcht van Bruch met zijn twee torens. Na Bruch gaat het pad langs de historische Oliemolen van Bruch naar Landscheid, ons eindpunt van vandaag én van dit weekend. Dan hebben we er minstens 57 kilometer op zitten.

In Landscheid pikken we nog een terrasje mee om vervolgens de carpoolauto op halen. Met de laatste mooie indrukken, rijden we weer terug naar Nederland. De verwachtte aankomsttijd in Bergambacht is tussen 20.00  en 21.00 uur.

 

 

Wat betreft het weekend:

Zoals vermeld is dit een weekend met volpension. We krijgen een lunchpakket mee en het diner gebruiken we in de Jeugdherberg.

 

Omdat dit van A naar B, genoemd etappes ofwel lijnwandelingen zijn, betekent dit dat de wandelaars op het beginpunt worden afgezet en dienen te wachten tot ik en mijn man, weer terug zijn van het wegbrengen van de bus of carpoolauto. Wij hebben gekozen voor deze vorm van transport omdat ik hierbij zelf de lengtes kan bepalen van de wandelingen én omdat dit goedkoper en in de meeste gevallen sneller is dan openbaar vervoer.

 

Avonden zijn vrij te besteden. U kunt denken aan nog een wandelingetje langs de mooie Moezel, een spelletje, een drankje, of gewoon lekker naar uw kamer met een boek. Alles mag, niets moet!