Nazomeren aan de Semois

 

Vrijdag 9 september t/m Maandag 12 september 2022

 

Met het einde van de zomer in zicht gaan we genieten van de al licht verkleurende bladeren van een gemengd bos dat zich aan de oevers van de Semois bevindt. Terwijl de Semois voort kabbelt, zich in allerlei bochten wringt langs mooie dorpjes, nemen wij de omgeving in ons op en soms zullen we een stapje terug doen in de tijd door een bezoek aan een burcht en/of ruïne.

Vrijdag 9 september 2022

We vertrekken precies om 9 uur vanaf Bergambacht en rijden naar en via de A16, na 2 opstapplaatsen, Nederland uit naar Bouillon. Onderweg nog een koffie-, lunch- en/of plasstop.  Ergens tussen half 2 en 2 uur komen we in Bouillon aan en maken een rondwandeling van circa 8 km. Het pad gaat direct omhoog en is een korte aanslag op de kuiten. Een klim van ongeveer 10 minuten om bij een uitkijktoren aan te komen die uitzicht biedt over Bouillon. De weg gaat verder langs de abdij Notre-Dame de Clairefontaine. Dit klooster biedt onderdak aan een gemeenschap van cisterciënzer zusters. Volgens de regel van de heilige Benoît bestaat hun dagelijkse leven uit bidden en handarbeid. Een vleugel van het klooster herbergt mensen op zoek naar rust en stilte, alleen of in groep. Winkeltje met religieuze voorwerpen, boeken, cd's, schilderijen op zijde, keramiek, ambartisanale koekjes etc.  Leuk om even rond te kijken.

Hierna weer een stukje omhoog om vervolgens weer te gaan dalen. Daarbij komen we langs een ander uitzichtpunt waar we de andere kant van Bouillon zien. Beneden aangekomen steken we weer de Semois over en wandelen we terug naar de bus en rijden naar de jeugdherberg. We checken in, frissen ons op om vervolgens 's-avonds uit eten te gaan.

 

Zaterdag 10 september 2022

Le  Tombeau du Chevalier et La vallée de l"Antrogne. Rondwandeling van circa 17 km.  Vanaf het centrum van Herbaumont wandelen we naar de ruïne van  het kasteel van Herbaumont alwaar we direct een mooi uitzicht hebben op de Semois. 

Als we hier uitgekeken zijn, wandelen we richting de le Tombeau du Chevalier. Vertaald "het graf van de ridder" .... is een beboste hoogte omringd door de Semoir. Het wandelpad loopt vrij steil en we zijn snel beneden en wandelen we naar de le Tombeau du Chevalier. Het eerste stuk loopt door een mooi bos. Al snel wandelen we langs de oever van de Semois. Tijdens het wandelen hebben we zeer mooie uitzichten over het riviertje. We wandelen door naar de vallei La vallée de l'Antrogne over een onverharde weg weer omhoog daarna dalen we we richting de Semois. Komen bij een mooie viaduct uit en wandelen verder langs het water voor de laatste keer. Dan gaat het pad weer geleidelijk omhoog soms wat steiler. Als we de daling inzetten komen  we in Herbaumont uit. Daar nemen we nog plaats op een terras om na te genieten.

 

Zondag 11 september 2022

Les echelles (de trappetjes) de Rochehaut et les Crêtes de Frahan.  Een zeer pittige prachtige, op sommige punten echt spectaculair, rondwandeling vanaf Rochehaut van circa 15 km. Soms serieus niveauverschil te overbruggen. Er zijn ook een aantal trappen/ladders te beklimmen of afdalen. 

Eerste stuk is op mooie paadjes, dan wordt het avontuurlijker langs rotsen en tussen de begroeiing met al wat klim en klauterwerk. Aan de Semois is een mooie picknick plaats, ideaal voor een tussenstop. Dan begint het echte werk met leuningen en ladders, langs kliffen en ravijnen met prachtige uitzichten. Maar zoals het bordje zegt: Af te raden aan "gevoelige" personen. Absoluut geen hoogtevrees of angst en enige lenigheid als vereiste.

Als de eerste 5 km hebben gehad en al ruim 2,5 uur verder zijn, gaat de weg naar Poupehan. Een rustig dorpje aan de Semois. Daar steken we hem over en wandelen we naar de Hanekam (= Crêtes) van Frahan. Na Frahan weer de Semois over en dan naar boven naar het beginpunt.

Voor degene die het na de laddertjes wandeling voor gezien houden, kunnen terug naar het leuke dorpje en daar een terrasje pakken en/of met het toeristentreintje mee naar de zoo.

 

Deze wandeling is alléén mogelijk bij droog weer en een niet al te natte ondergrond.

Maandag 12 september 2022

We ontbijten op ons gemak en checken uit bij de jeugdherberg en zetten de bagage alvast in de bus. We wandelen naar het dorp.  Er staat nog een makkelijke rondwandeling langs de oevers van de Semois op het programma van 7,5 km met halverwege een hangbrug over de Semois. Een wandeling puur natuur met niet al te veel hoogteverschillen..... Gewoon om lekker door te stappen en de spieren te rekken na de zware wandeling van de dag ervoor.

Voor degene die geen zin meer hebben in een wandeling maar nog wel de Burcht willen bezichtigen dan kan dit op deze dag, op eigen gelegenheid en voor eigen kosten. Een allerlaatste drankje en dan rond 4 uur vertrek naar Nederland met een verwachte aankomsttijd ergens tussen 19 en 21 uur.