DIT WEEKEND ZIT VOL!

Nazomer aan de Moezel 

 

Vrijdag 22 september tot en met Maandag 25 september 2023

 

Tussen Koblenz en Trier stroomt, door een zeer mooi vallei, de Moezel langs gemoedelijke dorpjes en beroemde wijngaarden. Op strategische punten staan burchten en ruïnes van weleer. Wanneer de 1000 verschillende tinten groen van lente overgaan naar meer één kleur en er heel af en toe al een verkleuring van het blad plaatsvindt op het eind van de zomer en nog warmte opstijgt van ons pad, dat we zullen bewandelen, zien we burchten en leuke stadjes liggen vanaf hoogtes en verwonderen we ons over dit mooie gebied dat nooit verveeld!

 

Vrijdag 22 september 2023

 

We vertrekken om 9 uur vanuit Bergambacht en rijden via de A2, langs enkele opstapplaatsen, Nederland uit. Onderweg een koffie- en/of lunch- en plasstop zodat we bij aankomst in Merl, ergens rond 14.00 uur,  direct aan de wandel kunnen.

De Collis Rondwandeling van zo'n 7 kilometer is er één om niet te vergeten! Het "Collis-Steilpfad" met via ferrata ofwel klettersteig en 160 meter hoogteverschil heeft alpine karakter en is perfect beveiligd dankzij de Alpenverein Koblenz en de Heimat- und Verkehrsverein Zell (Mosel), met trapbalken en ladders en staalkabels. Als je niet wilt klimmen, kun je de via ferrata omzeilen op het steile pad langs oude wijngaardmuren. Daardoor wordt de wandeling ongeveer 1,5 kilometer langer.

We starten vanaf de parkeerplaats in Merl en wandelen zo'n 2,5 kilometer over de oever van de Moezel. Lekker even flink de pas er in om de benen na de lange zit in de bus, op te warmen voor de korte maar heftige klettersteig net na Zell. Je moet écht geen hoogtevrees hebben, niet duizelig worden en stapvast zijn! Zie je dit niet zitten dan kan je ook de makkelijke route nemen over een goed te bewandelen steil pad. Boven aangekomen hebben we een prachtig uitzicht en daarna volgen 

we de paden door de wijngaarden naar het uitzichtpunt "Löhnshöhe", net boven Merl. We dalen het laatste stukje af naar de bus.

 

's-Avonds gaan we uit eten in één van de restaurants in de buurt.

 

Zaterdag 23 september 2023

 

We rijden vandaag naar Mittelstrimmig voor de Traumschleife (droomlus) Layensteig Strimminger-Berg. Een rondwandeling van 14 kilometer beoordeeld als zwaar. 

Kronkelende paden, natuurlijke beekdalen en drie via ferrata's die geïntegreerd zijn in het hooggelegen pad (deze kunnen worden vermeden) beloven wandelplezier op het hoogste niveau. Bovendien zijn er prachtige uitzichten over de Hunsrück en de Moezelvallei tot aan de Eifel.

 

Boven het startpunt bevindt zich de Schockkappelle, die door de lokale bevolking ook wel de arme zondaarskapel wordt genoemd. Voor de kapel zijn op een leistenen bord de ver in de Eifel gelegen uitkijkpunten gemarkeerd. Al snel gaat de tocht via aardse, kronkelige bospaden bergafwaarts naar de Mörsdorfer Bach. 

Achter de Pulgermühle gaat de weg door het Flaumbachtal door een open weidelandschap langs de bosrand. 

Na het oversteken van de Flaumbach zijn er drie via ferrata's: de Burgberg-via ferrata, de Schinnkaul-via ferrata en de Höhlenschlucht-via ferrata. Degene die de zware via ferrata wil vermeiden, kan gebruik maken van de aangegeven omleiding. De omleiding en de via ferrata komen na een paar minuten weer samen.

Vervolgens loopt het pad in het uitgebreide bosgebied langs oude leisteentunnels, leisteengroeven en de gedeeltelijk gereconstrueerde huizen van de voormalige arbeiders die in deze tunnels werkten. Op een rustbank kunt u ontspannen van de lange beklimming uit het Flaumbachtal en genieten van de uitgestrekte uitzichten op de Eifel.  

 

's-Avonds gaan uit eten bij een van de restaurants in de omgeving.

 

Zondag 24 september 2023

 

Op een klein half uurtje rijden, naar de parkeerplaats aan de oever van de Moezel in het leuke plaatsje Trarbach, ligt ons startpunt van de rondwandeling Moseltalschanzen van 17 kilometer. Ook deze is beoordeeld als gemiddeld tot zwaar.

 

De Moselsteig Seitensprung Moseltalschanzen verbindt de twee steden Traben-Trarbach en Bernkastel-Kues en diverse natuurlijke en culturele hoogtepunten. Fantastische uitzichten, natuurlijke paden, zijdalen van de Moezel, de art nouveau-stad Traben-Trarbach, het vakwerklandschap in Bernkastel-Kues en de gelijknamige "Graacher Schanzen" wachten op u tijdens deze tour. Het toont de hele diversiteit van het Moezellandschap op 17 km.
Het begint met het Kautenbachdal, diep in de lei gesneden, op wiens gevarieerde paden je de inspannende klim naar de hoogte beheerst. De paden op de hoogte bieden de mogelijkheid om diep adem te halen. Langs de rand van de helling zijn de uitzichten op de Moezelvallei spectaculair en de rustplaatsen voor een pauze zijn talrijk. De Graacher Schanzen bieden de mogelijkheid om een deel van de geschiedenis van de regio te wandelen. De weg terug bergafwaarts naar Traben-Trarbach toont de diversiteit van een Moezeldal: bos, weiden, fruit en natuurlijk wijngaarden.

 

's-Avonds kiezen we een restaurant in Pünderich.

 

Maandag 25 september 2023

 

Na het ontbijt nog  even het huis nalopen en dan vertrekken we uiterlijk 10 uur. We rijden naar Lieser voor een laatste rondwandeling van 14 kilometer met een beoordeling als gemiddeld.

We wandelen langs slot Lieser, dat na een grondige renovatie, nu dienst tot als een zeer luxe hotel, richting de kerk waar onze wandeling 4,5 kilometer gestaag omhoog gaat (zo'n 260 hm) naar de het kerkje Dreifaltigkeit. Hier kruizen het Lieserpad en de Eifel-Moselhöhenweg elkaar. Na een pauze gaat de weg over de hoogvlakte langzaam naar beneden waarbij we nog langs een kuurcentrum en kuurpark langskomen. Het laatste stukje tussen de wijnranken naar beneden naar het centrum terug.

Met de laatste indrukken rijden we terug naar Nederland met onderweg nog een laatste stop.

De verwachte aankomsttijd in Bergambacht is tussen 20.00 en 21.00 uur.

 

Het vakantiehuis

Het huis ligt in het historische centrum op 2 minuten lopen van de Moezelboulevard. Het heeft 7 slaapkamers, sommige met een éénpersoonsbed en sommige met een tweepersoonsbed. Dit betekent dat een ieder een eigen slaapkamer tot zijn/haar beschikking heeft. Er zijn 2 badkamers, een woonkamer en natuurlijk een keuken.  Als kers op de taart is er een grote voormalige winkelruimte waarin een houtkachel, een pooltafel, een eettafel voor 10 a 12 personen, bar, muziekinstallatie staat. Beddenlinnen is aanwezig maar u dient wel uw eigen handdoek mee te nemen. Het huis is het trotse bezit van het enthousiaste (Nederlandse) stel Dick en Dorine, die zelf al een hele tijd met veel plezier in Zell wonen.