DIT WEEKEND ZIT VOL. Je kunt nog op de reservelijst geplaatst worden!

Wandelweekend Natuurpark Our DeLUX

 

Vrijdag 15 april tot en met Maandag 18 april 2022

 

Het natuurpark Our ligt in het noordoosten van Luxemburg en grenst aan België en Duitsland. Het landschap van het Ourdal fascineert door de diversiteit aan landschappelijke omgevingen van zacht glooiende hoogvlaktes tot en met diepe beekravijnen.
De bovenloop van de Our zoomt de met heggen begrensde veeweiden, terwijl de steile hellingen van de onderloop meestal begroeid zijn met bossen. Het hoogteverschil tussen het dal en het hoogplateau kan geleidelijk aan oplopen tot wel 150 meter.
De loop van de rivier met zijn talrijke bochten bezit eveneens een grote diversiteit. Ruw in de rots gesneden steile oevers wisselen zich af met moerasachtige weiden, diens fauna natuurfans weet te bezielen.

De Our  zelf, is een zijrivier van de Sûre (Sauer) in het grensgebied van België, Luxemburg en Duitsland. Hij ontspringt in de Hoge Venen op de 653 meter hoge Eichelsberg bij Manderfeld. Verder loopt de rivier zuidwaarts, tot Ouren vanwaar zij de grens tussen Duitsland en België vormt. Verder stromend vormt de Our dan de grens tussen Luxemburg en Duitsland, een condominium, dat wil zeggen dat de rivier over de hele breedte tot beide landen behoort. Na 78 km mondt de Our bij Wallendorf in de Sûre (Sauer)

 

Het Natuurpark Zuid-eifel is het oudste natuurpark van Duitsland. De paden zijn landschappelijk zeer divers en de hiermee verboden diversiteit van de flora en fauna zorgt voor een intensieve natuurlijke belevenis.

Onze uitvalbasis ligt in Duitsland zodat wij van beide natuurparken, tijdens onze wandelingen, kunnen genieten.

 

Vrijdag 15 april 2022

 

We vertrekken om 09.00 uur vanuit Bergambacht en rijden via de opstappunten langs de route naar de start van de tour Nat'Our route 1. Deze rondwandeling is circa 13 km. Ondanks een paar stukjes knappe kuitenbijtertjes staat de wandeling aangeschreven als makkelijk/licht.

 

Een mooie grensoverschrijdende route die volledig langs de oevers van de Our verloopt. Wij parkeren het busje aan de route in de buurt van camping ‘Tintesmühle’ en vertrekken langs de Duitse oever van de ‘Our’. Aan deze zijde van de ‘Our’ wandelt men voornamelijk door het bos. Na ongeveer 5 km en een korte steile klim, komt men het uitzichtpunt ‘Königslei’ tegen waar men beloond wordt met een prachtig uitzicht op de vallei van de ‘Our’. De wandeling daalt terug af en leidt ons naar de ‘George Wagner Brücke’ die vernoemd is naar de voormalige voorzitter van de ‘Europese Vereniging voor Eifel en Ardennen’. De brug staat half op ‘Duits’ en half op ‘Belgisch’ grondgebied. We komen nu  echt aan in het hartje van Europa. Voor elk van de zes oprichtende staten van het verenigd Europa staat een groot blok steen in het park van het Europamonument. Eens de brug over en een paar stappen naar links komt men op ‘Luxemburgs’ grondgebied. Het snijpunt van de ‘Drielandenhoek België-Duitsland-Luxemburg’ bevindt zich midden in de ‘Our’. Diep heeft de rivier zich in het Rheinische Schiefergebirge gegraven. Vroeger woonden er in de Our duizenden beekparelmossels. Opdat het bestand ervan zich weer herstelt, bevindt zich in de Kalborner molen een kwekerij van deze zelden voorkomende rivierbewoners. De Kalborner molen ligt aan de Luxemburgse de Luxemburgse oever van de ‘Our’ .

Hierna rijden we naar ons pension en checken in. We zullen deze avond a la carte eten in het restaurant van het pension.

 

Zaterdag 16 april 2022

Vandaag rijden we naar Vianden voor de rondwandeling Nat'Our route 5. Deze rondwandeling is ook circa 13 km en wordt omschreven als zwaar.

Het Ourtal is steeds een garantie voor een wandeling vol afwisseling. Een grandioos, oeroud landschap met middelgebergte loopt door het Ourtal. De Our is hier een meester in de vormgeving van het landschap. Een bijna alpine belevenis verleent het rotsachtige grenspad langs de Lätges-berg met grandioze uitzichten. Na zoveel stijgingen en dalingen nodigt het Ourtal-stuwmeer - het onderste bekken van de door pompen aangedreven elektriciteitscentrale - met zijn oeverpromenade en de Ourstaden van Bivels uit om heerlijk relaxed te gaan flaneren. 

Op een bergrots hoog boven de bocht in de Our tronen de ruïnes van de burcht Falkenstein. Een paar stappen stroomafwaarts resideert het middeleeuwse stadje Vianden met zijn opnieuw opgebouwde kasteel - een van de belangrijkste en machtigste burchten van Europa. Deze zullen we aan het eind van de wandeling een bezoek brengen.

We zullen, in overleg, of aansluitend in Vianden een restaurant uitzoeken voor het avondeten of in het pension a la carte eten.

 

Zondag 17 april 2022

 

Deze dag kan er een keuze worden gemaakt tussen een zware rondwandeling van 20 km en een lichte wandeling van 11 km. Voor een ieder wat wils dus. Gezamenlijk rijden we naar het startpunt op 1 km van het hotel.

 

Hier begint de zware Eifelgold Route.  Een van de meest idyllische dalen van de eifel, het dal van de Irsen wacht er op dat het ontdekt wordt. De scala aan belevenissen loopt van imponerende rondom panorama´s tot voormalige molens.

Geadeld wordt dit heerlijke dal door het natuurbeschermingsgebied „Ginsterheiden“ met zijn steppengras, meidoornstruiken en de in het voorjaar goudkleurig bloeiende bremstruiken – het „Eifelgold“. Het Irsental is niet alleen beroemd door zijn aan fossielen rijke leisteenrotsen, maar ook door de bijna 550 verschillende soorten vlinders, waarvan er 145 op de rode lijst van door uitsterven bedreigde soorten staan. Ook bevers hebben zich hier weer gevestigd. Het recreatiegebied Irsental met zijn stuwvijver en een in natuurkundig opzicht zeer interessante rondweg nodigt uit tot een ontspannende lunchstop.

 

De  rondwandeling van 11 km heeft hetzelfde startpunt. Daar waar de Eifelgold naar het westen afbuigt gaat de lichte naar het oosten. Dit is een niet bestaande rondwandeling. Hij is door mij zelf uitgezet en nog niet voorgelopen. Dat maakt het enigzins wel  spannend! Grotendeels door het bos. Langs het dorpje Omscheid en het riviertje de Irr wordt overgestoken.

 

Ook deze avond maken we gebruik van de a la carte van het restaurant van het pension.

 

Maandag 18 april 2022

 

Alweer de laatste dag. Na het ontbijt en uitchecken, rijden we naar de parkeerplaats voor rondwandeling Irsenpfad van circa 12 km met het niveau gemiddeld.

 

Wandelaars die rust en eenzaamheid zoeken, vinden dit hier in de Islek. Omlijst door meer dan 500 m hoge heuvelruggen slingert de Irsen door een landschap met schilderachtige beemden.
Het gekabbel van de Irsen begeleidt de stilte van het Irsental. Vlijtige bevers hebben hun sporen achtergelaten, ze hebben zich hier weer gevestigd. Het bijzondere van deze route is het samenspel van de rust die het dal uitstraalt en de fraaie uitzichten die de heuvels bieden. Medicijnen voor lichaam en ziel in deze hectische tijd.

 

Met deze laatste indrukken rijden we, met nog een stop onderweg, terug naar Nederland. Verwachtte aankomsttijd in Bergambacht tussen 19.00 en 20.30 uur.