Wandelweekend NaturWanderPark DeLUX

 

DIT WEEKEND ZIT VOL! Aanmelden voor de reservelijst is mogelijk

Vrijdag 7 april tot en met Maandag 10 april 2023

 

Het landschap van het NaturWanderPark Delux is als een groene deken in tal van kleurschakeringen, losjes over het landschap gelegd, de rand an het bed is nauwelijks te vinden, want het schijnt oneindig ver weg aan de horizon verloren te raken. Fascinerende uitzichten, deels zelfs met een uitzicht tot aan de Hunsrück of de Hoge Venen, maar ook van "rustgevende" gedeeltes langs kabbelende beken of door mystieke weidelandschappen en schluchten. 

 

De wandelingen in dit weekend vinden plaats in het gebied Zuid-Eifel en dit is tevens het oudste natuurpark van Duitsland. De paden zijn landschappelijk zeer divers en de hiermee verbonden diversiteit van de flora en fauna zorgt voor een intensieve natuurlijke belevenis.

 

Onze uitvalbasis voor dit paas wandelweekend is een zeer goed pension in het kleine dorpje Irrhausen.

 

Vrijdag 7 april 2023

 

We vertrekken om 09.00 uur vanuit Bergambacht en rijden via de opstappunten langs de route naar Irrhausen. Hier maken we de rondwandeling Munkler Kapelle und Kreuzer, van een kleine 10 km. 

 

Zaterdag 8 april 2023

Vandaag rijden we naar Neuerburg voor de rondwandeling Neuer Burg Weg met een lengte van 13 km. Deze wandeling staat aangegeven als zwaar. Er zijn 539 hoogtemeters zowel stijgen én dalen!

 

Wie op de sporen van de Middeleeuwen wil wandelen, heeft hier precies de juiste route gevonden. Hij leidt op romantische rotspaden rondom de burcht Neuerburg. Het machtige bouwwerk vormt met de parochiekerk Sankt Nikolaus, de klokkentoren en de huidige parochie – vroeger Vogthaus – een prachtig ensemble. De Beilsturm, eens een wachttoren, en het over een oude weermuur lopende „Koblenzer Pfad“ laten de middeleeuwen nogmaals opnieuw ontstaan. De panoramaweg en de Kanzel bieden imponerende uitzichten in het dal van de Enz en in het hart van het schilderachtige stadje. Eligius- en Kreuzkapelle, de Mariensäule op het marktplein alsmede het „Schwarzbildchen“ – in een 700 jaar oude eik rustend – laten de vroomheid van de bevolking van Neuerburg vermoeden. Het in vele kleuren stralende stadspark nodigt uit om eens heerlijk te genieten en de tour de revue te laten passeren.

 

Zondag 9 april 2023

 

Na een paasontbijt rijden we naar Sinspelt. Daar maken we de rondwandeling Schluchtenpfad van 17 km. Deze wandeling staat aangegeven als gemiddeld en kent 318 hoogtemeters stijgen én dalen.

 

Drie diep ingesneden ravijnen van Buntsandstein zetten hun stempel op deze route. Niemand vermoedt dat deze natuurtaferelen zich in de bosrijke heuvels van het Ringsbachtal verbergen. De wandeling boven het zuidelijke, grootste ravijn opent een fascinerend uitzicht op de muren en cascaden van Buntsandstein. Wandelaars kunnen hier ongetwijfeld de landschappelijke overgang van het Bitburger Gutland in de Inslek herkennen. De route is daarbij royaal met fraaie uitzichten in het zich wijd openende Enztal. Het natuurbeschermingsgebied „Tongruben“ getuigt nog van de vroegere ontginning van kleiaarde. Tegenwoordig biedt de groeve leefruimte voor bedreigde vogels, amfibieën, reptielen en insecten. Tevens is ze een geschikte locatie voor de regeneratieve winning van energie. Hier werd door de gemeente Utscheid een park voor het winnen van zonne-energie ten behoeve van een milieuvriendelijke stroomproductie aangelegd. Bijzonder imposant presenteert zich het natuurlandschap aan de „Roten Puhl“, de stootoever van Buntsandstein aan de Enz bij het begin- en eindpunt van de route.

 

Maandag 10 april 2023

 

Tweede paasdag en alweer de laatste dag. Na het vroege ontbijt en uitchecken, rijden we naar Waxweiler voor de rondwandeling Devonpfad van circa 16 km met het niveau gemiddeld. 361 hoogtemeters stijgen en 357 meter dalen.

 

Het is de schoonheid van de Islek met zijn grillige rotsen en de diep ingesneden rivierdalen die de wandelaar steeds weer in vervoering brengt. Schuld hieraan is de geologie van dit bewogen landschap. De Prüm heeft zich in miljoenen jaren diep ingesneden en produceert zo met zijn zijbeken een landschap dat op een zeer facettenrijke wijze gestructureerd is. Panorama-uitzichten openen zich van de Mariensäule op de Eichelsberg en van de Trielsberg. Het idyllische Wahlbachtal, het schilderachtige Mühlbachtal en het nog ongerepte Dierbachtal stralen nog iets oorspronkelijks uit. Smalle paden geven de wandelaar een gevoel van avontuur. Maar ook Waxweiler zelf met zijn Südeifeldom of het Devonium, waar men met alle zintuigen de wereld zoals deze er 400 miljoen jaar geleden uitzag kan leren kennen, maakt deze wandeling tot een belevenis.

 

Met deze laatste indrukken rijden we, met nog een korte stop onderweg, terug naar Nederland. Verwachtte aankomsttijd in Bergambacht tussen 20.00 en 21.00 uur.