Dit weekend zit VOL. Aanmelding voor de reservelijst mogelijk!

Lente aan de Moezel

 

Vrijdag 6 mei tot en met Maandag 9 mei 2022

 

Tussen Koblenz en Trier stroomt, door een zeer mooi vallei, de Moezel langs gemoedelijke dorpjes en beroemde wijngaarden. Op strategische punten staan burchten en ruïnes van weleer. Wanneer het winterkleed wordt afgedaan en de eerste knoppen en amandelbloesems aan de bomen verschijnen, schijnt het licht van de lentezon door de kale takken op ons pad, dat we zullen bewandelen. Burchten en leuke stadjes worden verkend en dit weekend kent elke dag wel minstens één hoogtepunt in de wandeling.

 

Vrijdag 6 mei 2022

 

We vertrekken om 9 uur vanuit Bergambacht en rijden via de A2, langs enkele opstapplaatsen, Nederland uit. Onderweg een koffie-, lunch- en plasstop zodat we bij aankomst ergens rond 13.30 uur ons in het huis kunnen installeren en daarna direct aan de wandel kunnen.

Een wandeling van een kleine 4 km, 560 traptreden in totaal, maken deze wandeling een mooi opwarmertje voor de komende dagen.

We wandelen de straat uit naar de oever van de Moezel en nemen het veer naar de overkant voor de leerzame wijnroute van Pünderich. Eerst een steile klim, 440 treden en kronkelende paadjes langs 26 borden die informatie geven over druivensoorten, wijnbouw en de lokale geschiedenis. Veel informatie en prachtige uitzichten. Dit verandert de steile klim in een vermakelijke les in wijn. Het gaat tot aan de Mariënburg en doorkruist de gelijknamige individuele plaats.  Vervolgens bovenlangs naar de Prinzenkopfturm met zijn 120 treden en hoewel deze slechts een goede 27 meter meet, staat hij wél op een 235,5 meter hoge berg, sinds 2009. Hij geeft een verpletterend uitzicht op de Moezel. Daarna gaat het pad verder en even later naar beneden. Het laatste stukje langs de oever van de Moezel naar het veer terug.

 

's-Avonds gaan we uit eten in één van de restaurants in de buurt.

 

Zaterdag 7 mei 2022

 

Vandaag staat er een rondwandeling van ruim 18 km op het programma. De verwachting is dat we, gezien de vele bezienswaardigheden op ons pad hier 6 uur over doen. We gaan deze dag dus vroeg op pad. De bus parkeren we aan de Moezel in Trarbach. We wandelen de brug over naar Traben, er dwars doorheen naar boven naar de Mont Royal, langs het zweefvliegveld en het klimpark bereiken we de ruïnes van het fort Mont Royal. Deze werd gebouwd voor Lodewijk XIV volgens de plannen van de vestingbouwer Vauban en is vandaag de dag slechts een vestinggraf met enkele galerijen en wallen. We bereiken de andere kant van de berg en beginnen we aan de afdaling naar de Moezel. Nu valt het uitzicht op kasteel en de Sluizen van Enkirch. In het kleine dorpje Kövenig nemen we het veer naar de overkant naar Enkirch. Hier gaat de weg door het dorp achter de kerk langs omhoog en komen we boven de wijnvelden uit. Hier wandelen op hoogte zo'n kleine 5 km en komen daarbij langs het dorpje Starkenburg en zijn Burgruïne. Dan gaat het pad geleidelijk naar beneden en komen we uit bij de ruïnes van Grevenburg, die een prachtig uitzicht bieden over de Moezel en Traben-Trarbach. Daarna verder naar beneden om bij de bus uit te komen. 

 

's-Avonds rijden we naar het gehucht Beilstein, dat ook wel "het Doornroosje van de Moezel" wordt genoemd. Door vele omschreven als het mooiste en meest romantische Moezelplaatsje, wordt bij een wandeling door de smalle steegjes en straatjes van Beilstein al snel duidelijk, waarom dit plaatsje voor talrijke speelfilms als decor diende. Het bekijken kan dan ook niet echt als een wandeling worden beschouwd. Hier dineren we bij het Kloostercafé.

 

Zondag 8 mei 2022

 

Vandaag een ochtend en middagprogramma.  We rijden al vroeg naar Bernkastel-Keus. Daar maken we vandaag 2 wandelingen. 1 van 6,5 km en 1 van 7,5 km die in de catergorie "gemiddeld" vallen.

Wandeling 1: de Moselsteig Seitensprung Bernkasteler Bärensteig.

Deze begint in het oude centrum van Bernkastel-Kues en leidt u in een lus van ongeveer 6,5 kilometer terug naar de stad. Het gaat gestaag bergopwaarts, met de Kallenfelsbach als constante begeleider. Langs het beekje wandel je naar de bosrand en verder omhoog naar de B50 nieuw. Daar buigt het pad bijna haaks en volg je een herbebossing door de jonge bomen. Steken we een open weide over en langs de bosrand richting Bresgenruh, de eerste uitkijkrots. Vanaf hier volgt de afdaling terug naar Bernkastel-Kues. Onderweg zijn er altijd prachtige uitzichten op de Moezelstad en het kasteel Landshut vanaf rotspartijen (Goldenes Kreuz en Jodlerplatz). Op de begraafplaats volgt u de loop van de begraafplaatsmuur. Bijna aan de voet van de aflopende trap, scherp rechts een smal pad in. Na een paar meter omhoog te zijn gegaan, volgen we het pad bovenlangd de daken van de stad voor het laatste stukje. Dan leidt een trap ons terug naar de Kallenfelsstrasse, het startpunt.

Lunch in het plaatsje

Wandeling 2: Burg-Olymp-Tour.

Deze rondwandeling van 7,5 km biedt een gevarieerd landschap en inzicht in de geschiedenis van Bernkastel-Kues. Vanaf het centrum voorbij de Sint-Annakapel leidt de route door het bos naar de gouddelversoord Andel. Het Olymp-uitkijkpunt, dat je ongeveer halverwege de wandeling bereikt, is een ideale rustplaats. We dalen af ​​naar de kasteelruïne Landshut, waarvan de oudste muren dateren uit de 4e eeuw en vanaf daar weer terug naar het centrum.

 

's-Avonds gaan we eten in een Pizzeria in Reil.

 

Maandag 9 mei 2022

 

Na het ontbijt nog  even het huis nalopen en dan vertrekken we uiterlijk 10 uur. We rijden naar Erden voor een laatste spectaculaire wandeling de Erdener Treppchen, een kleine 5 km.

Het klimpad is kort, maar het is een moeilijke! Vanaf het romeinse pershuis is het een steile klim, inclusief ladders en staalkabels. De terugweg is rustiger langs de wijngaardpaden.

Alpine klimplezier aan de Moezel! Dit is wat de beroemde Erdener Klettersteig is. Wederom prachtige uitzichten op het Moezeldal, een kleurrijke verscheidenheid aan flora en fauna. Terug over de Lösnicher Brug naar Erden en nog een terrasbezoek en met de laatste indrukken rijden we terug naar Nederland met onderweg nog een laatste stop. Tussen19.00 en 20.30 uur zijn we weer in Bergambacht.

 

Het vakantiehuis

Het huis ligt in het historische centrum op 2 minuten lopen van de Moezelboulevard. Het heeft 7 slaapkamers, sommige met een éénpersoonsbed en sommige met een tweepersoonsbed. Dit betekent dat een ieder een eigen slaapkamer tot zijn/haar beschikking heeft. Er zijn 2 badkamers, een woonkamer en natuurlijk een keuken.  Als kers op de taart is er een grote voormalige winkelruimte waarin een houtkachel, een pooltafel, een eettafel voor 10 a 12 personen, bar, muziekinstallatie staat. Beddenlinnen is aanwezig maar u dient wel uw eigen handdoek mee te nemen. Het huis is het trotse bezit van het enthousiaste (Nederlandse) stel Dick en Dorine, die zelf al een hele tijd met veel plezier in Zell wonen.