LAW Lahnwanderweg, 1ste weekend

 

Dit weekend is vol!

Vrijdag 24 mei tot en met Maandag 27 mei 2024

 

De ruim 295 kilometerlange Lahnwandelweg loopt vrolijk en zorgeloos door de landschappen van het Lahndal en verbindt op charmante wijze de levendige plaatsen met hun bezienswaardigheden. Sommigen geven de voorkeur aan het droomachtige betoverde landschap bij de bron en in het bovenste Lahndal, anderen aan de grotere uitgestrektheid van de uiterwaarden in het middelste Lahndal en het wildromantische onderste Lahndal, waar de rivier diep tussen torenhoge rotswanden kronkelt, heeft zijn eigen liefhebbers. 

De lengte van de etappes is zo gekozen dat er voldoende tijd is om te genieten en de dorpen, steden, kastelen en paleizen te ontdekken. Daarbij wandelt u, als u alle wandelweekenden meewandelt, in totaal zo'n 6.000 hoogtemeters en ontdekt u kleine zijdalen. Als u wilt, kunt u zelfs klauteren door een paar gemakkelijke en goed beveiligde via ferrata-passages.

Wij, André en Jolanda, kiezen ervoor om van de monding naar de bron te wandelen, dus stroomopwaarts. 

 

Dit weekend wandelen we in totaal zo'n 55 km, verdeeld over 4 etappes. 

 

Vrijdag 24 mei 2024

Vandaag vertrekken we stip om 08.00 uur vanuit Bergambacht en rijden via de opstapplaatsen en een pauze onderweg naar Fachingen alwaar we de trein nemen naar Limburg aan de Lahn. Hiervandaan wandelen we naar Fachingen terug, circa 9,5 kilometer. Als we het mooie Limburg aan de Lahn verlaten is de weg nog vlak. Dan gaat het licht stijgen en komen we langs uitzichtpunt Teufelskanzel. Het pad gaat nog verder omhoog en als we weer afdalen dan zijn we in Diez aangekomen. Via de Markt gaan we verder en we krijgen al een indruk van ons verblijfadres dit weekend. Dan gaan we in 1 kilometer 67 meter stijgen, wandelen weer even wat vlak en gaan weer naar beneden. Daar staat ons busje. Vanaf hier is het 15 minuutjes rijden naar onze overnachtingsadres in Diez.

 

Zaterdag 25 mei 2024

Na het ontbijt  vertrekken we Laurenburg en parkeren de bus. Hier pakken we weer de trein naar Nassau.  We wandelen een stukje door dit plaatsje heen en dan gaat het rap omhoog. Na 3 km hebben we al het eerste uitkijkpunt te pakken en vervolgens gaat het pad weer wat naar beneden en komen we bij de Gelbach uit bij het gehuchtje Weinähr. Als we die achter ons laten dan gaat het pad op hoogte voorbij aan Obernhof, maar we moeten nog wel een kleine klettersteig nemen voor we bij het Goethepunkt komen. dan door..... Bij de Wolfslei nog een uitkijkpunt en dan door, langs velden op hoogte, om daarna weer af te zakken naar Laurenburg. Deze wandeling  heeft kleur zwart. Dat betekent dat het gemiddeld tot zwaar is, mede door de afstand 17 km. 

 

Zondag 26 mei 2024

Vroeg uit de veren vandaag. We hebben wat reistijd nodig om deze etappe te wandelen. We rijden naar Bad Ems en zetten daar de bus neer en pakken de trein naar Niederlahnstein. Hier wandelen we naar het begintpunt/eindpunt van de Lahnwanderweg, daar waar de Lahn de Rijn instroomt. Hier ook een mooi zicht op het Lahneck kasteel en Stolzenfels kasteel. We wandelen via Lahnstein naar de Rupertsklamm. Het pad is smal en we moeten in de kloof 150 hoogtemeters klimmen over 1,5 km.

Als we de kloof verlaten gaat het pad recht door het bos naar de Mehrsberg met een mooi uitzicht op Lahnstein, Lahneck kasteel, de Allerheiligenkapel en Stolzenfels kasteel, maar nu van boven. We blijven op hoogte wandelen, bovenlangs de plaatsjes Fachbach en Nieveren. Dan zakken we af naar Bad Ems. Na de thermen gaat het via het kurparkpromenade naar de brug om aan de overkant van de Lahn bij het station uit te komen waar de bus staat. Deze wandeling is rood en dat betekent dat hij als gemiddeld staat aangegeven. Echter door de lengte  van 17 km én de klim in de Rupertsklamm kan deze wandeling als zwaar worden ervaren.

Bad Ems is een klein romantisch stadje en een groots kuuroord. Het heeft maar liefs 15 geneeskrachtige bronnen en is in 2021 onderdeel geworden van het werelderfgoed UNESCO en behoord nu tot  1 van de 11 grootste kuuroorden van Europa.

 

Maandag 27 mei 2024

Na het ontbijt checken we uit, laden we in en vertrekken we naar Bad Ems, daar waar we gisteren gestopt zijn. We nemen de trein naar Nassau en starten onze wandeling daar waar we zaterdag begonnen zijn. De wandeling deze dag is 12 km lang en staat aangegeven als gemiddeld tot zwaar gezien de hoogtemeters die moeten worden genomen. 

In Nassau, met zijn mooie stadhuis, steken we de Lahn over via de grote brug, houden een stukje rechts aan langs de weg en volgen vervolgens het pad naar links tot aan de Burg Stein. De Lahnwanderweg leidt nu bergafwaarts langs een pad dat langs het Freiherr-vom-Stein-monument loopt. Daarna klimt het pad steil omhoog naar het prachtige uitzichtpunt Kuxlay, waar de rivier de Lahn vanaf de andere kant te bewonderen is. Nu gaan we bergafwaarts naar Dausenau. Hierna komt u langs de Ackertsturm en de Ackertspforte en volgt u een heuveltoppad naar de Concordiaturm met zijn uitkijkplatform. U passeert talrijke uitkijkpunten terwijl het pad via de Bäderlei zigzaggend naar Bad Ems daalt. Maar daarvoor zal de Heinzelmannshöhlen verrassend zijn en uiteindelijk leidt de weg door een parkeergarage! Zeker een zeer zeldzaam iets op de Duitse wandelpaden. We steken nog eenmaal de Lahn over naar het station waar onze bus staat. Met deze laatste indrukken vertrekken we naar Nederland.