Door annulering is er 1 kamer voor 1 en/of 2 personen vrijgekomen

Wandelweekend Herfst in de Eifel

Vrijdag 27 oktober tot en met Maandag 30 oktober 2023

 

 

De dagen gaan weer korten en de bladeren transformeren van groen naar rood, bruin en geel. Het herfstlicht  geeft een bijzondere gloed aan alles en de frisse ochtenden geven nieuwe energie!

De Vulkaaneifel is een deel van de Eifel dat deel uit maakt van het Rijnlands leisteenplateau, een middelgebergte dat ook de Ardennen, het Sauerland, de Hunsrück en de Taunus omvat.

Gerolstein is een kleine stad in de Eifel, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en is gelegen aan de Kyll. De voornaamste industrie van Gerolstein zijn de mineraalwaterbronnen: de Gerolsteiner Sprudel.

 

Vrijdag 27 oktober 2023

 

We vertrekken om 9 uur vanuit Bergambacht en rijden via de A2, langs enkele opstapplaatsen, Nederland uit. Onderweg een koffie-, lunch- en plasstop zodat we bij aankomst ergens rond 14 uur direct aan de wandel kunnen.

We rijden rechtstreeks naar het beginpunt in Kerpen voor de rondwandeling Dreimühlen Wasserfal van circa 11 km. Het is een wandeling met makkelijk begaanbare paden en lichte steigingen en dalingen.

Na Kerpen gaat het pad iets omhoog naar de Höhenberg en dan gaat het langs een steengroeve waar een bank uitnodigd tot pauzeren. We steken het Nollenbachtal door en komen langs een natuursteenfabriek, gaan verder in het Ahbachtal naar de ruïne Dreimühlen. Niet veel later komen we bij de waterval (natuurmonument) die gevormd wordt door 3 riviertjes met koolzuurafzettingen en de carbonaatgesteenten vormen. Als we de beek volgen komen we bij de Nohner  molen dat een café herbergt. Het pad steigt weer licht door het Niedereher Bachtal en Felschbachtal en zo komen we weer in Kerpen.

We rijden naar de jeugdherberg in Gerolstein en checken in. Om 18.30 uur schuiven we aan voor het avondeten.

 

Zaterdag 28 oktober 2023

 

We rijden na het ontbijt in een half uur naar Manderscheid. Daar staat en wandeling van circa 14 km op het programma. Het is een achtje van 6 en 7,5 km. Dus mocht je 14 km teveel vinden dan kan je ervoor kiezen om jezelf te vermaken in het dorpje. De wandelingen Die Burgen der Grafen von Manderscheid (paadjes met matige steigingen en dalingen, 6 km) en Mindfullnesspad Kleine Kyll (paden met lichte steigingen en dalingen,  7,5 km) heb ik gecombineerd. Op de eerste wandeling een aantal uitzichtspunten op de Ober- und Niederburg van Manderscheid, houten bruggen  en een hangbrug over de Lieser. De tweede wandeling volgt een deel van de Kleine Kyll en zet de zintuigen op scherp. Een kleine waterval in de Wolfsschlucht, onder andere een dendrofoon welke uitnodigt tot een openluchtmelodie en passeren we een kleine bron.

 

Zondag 29 oktober 2023

 

Vannacht is de klok een uurtje achteruit gezet en kunnen we iets langer slapen.  Zo kunnen we opladen voor de rondwandeling  van circa 14 km die gepland staat vandaag en start vanuit de Jeugdherberg. We wandelen naar beneden via Burg Gerolstein en steken de Kyll over en worden begroet door rotspad en wandelen we langs een klimrots. We wijken even af van het pad om even een joden kerkhof, een keltsich-romeins tempelcomplex te bekijken. Dan terug en gaan we verder naar het 12eeuwse kasteel Kasselburg. Er is hier onder andere een adelaars- en wolvenpark, met roofvogelshow, maar we kunnen hier ook een leuke pauze houden. Verder via veldpaden en zien we de Gerolsteiner SprudelFabrik, langs de fantastische rotsformaties Hagelskaule naar de Buchenloch grot. Verder over boswegen, zakken we weer af naar het centrum van Gerolstein.

 

Maandag 30 oktober 2023

 

Na het ontbijt laden we de bagage in en checken we uit. We rijden in een half uur naar Dollendorf. Hier hebben we vandaag een rondwandeling van circa 11 km met lichte steigingen en dalingen. We starten bij de Antoniuskapel uit het jaar 1701. We wandelen noordwaarts naar het kleine dorpje Schlossthal alwaar we de ruïnes van kasteel Dollendorf vinden. Hierna de jenerverbessen rijke heide. De weg gaat naar beneden naar het Lampertstal met zijn bijzondere flora en fauna. Weer omhoog het Galgental in en weer naar beneden naar het Lamertstal. Dan buigen we af en wandelen we over de Wacholderheide vlakte over de Reinerberg naar Dollendorf terug.

Mochten we bijtijds terug zijn, is er een mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een botanische vlinderkas (entree  €8,50 exclusief).

 

Uiterlijk 15.00 uur gaat de reis naar Nederland terug met een stop onderweg bij La Place of Mac.Donalds. Verwachte eindtijd Bergambacht tussen 20.00 en 21.00 uur. Andere op/afstappunten eerder.