20 Maart 2022    Landgoederen 't Harde  - 18 km - 11.00 uur

 

Aan de rand van de Veluwe liggen bij ’t Harde de landgoederen Zwaluwenburg en Schouwenburg. Via imposante bomenlanen en beschutte paadjes wandel je door een monumentaal landschap waar de tijd al eeuwen is gestold.

 

A.Vogeltuinen: Zwaluwenburg is rijk aan lanen en zichtlijnen, maar er zijn ook houtwallen, kleine bosjes en
weilanden, juist die verschillende stijlen (Franse en Engelse landschapsstijl) maakt het zo
bijzonder. En dan zijn er nog de A. Vogeltuinen, waar op ecologische manier geneeskrachtige
planten en kruiden worden gekweekt. De route gaat er pal langs en de tuin is vrij
toegankelijk.

Kasteel Zwaluwenburg: is een kasteel en landgoed noordelijk gelegen van het dorp 't Harde, op de Veluwe in de gemeente Elburg in de Nederlandse provincie Gelderland.
De vroegste vermelding stamt uit 1326, toen het goed beleend werd aan het geslacht Van Wijnbergen. In 1728 werd op de fundamenten van het kasteel Wijnbergen het tegenwoordig nog bestaande landhuis gebouwd door Anthony Zwier van Haersolte en zijn vrouw Coenradina van Dedem.

 

Landgoed Schouwenburg: van landgoed Zwaluwenburg naar landgoed Schouwenburg is slechts een kwestie van een autoweg oversteken. Die weg vormt wonderlijk genoeg een grens tussen twee verschillende werelden. Zwaluwenburg trekt veel wandelaars en mensen die even hun hond uitlaten, maar landgoed Schouwenburg is veel minder bekend. Het landschap in Engelse landschapstijl is vrij besloten en biedt meer kronkelpaadjes. Ook is het minder goed toegankelijk waardoor het hier veel rustiger is en je meer kans hebt op het zien van reeën en dassen.

 

De Zoom: het stuifzand op de Veluwe is grotendeels mensenwerk. Dat geldt ook voor De Zoom, dat in beheer is bij Geldersch Landschap & Kasteelen. Natuurlijk komen hier de bekende stuifzandsoorten voor zoals zandzegge en zandhagedis, maar let in de winter ook eens op de klapekster, die een hoge plek in de boom zoekt. En De Zoom is een pleisterplaats voor korstmossen, waaronder IJslands mos, dat maar op enkele andere plekken groeit in
Nederland. 

 

We verzamelen bij La Place, Eperweg 94, 't Harde. Er tegenover ligt een parkeerplaats. Wil je eerst koffie, kom dan een half uurtje eerder. Ik zal er dan al zitten.

 

 

Aanmelden kan tot 6 maart 2022

Aantal aanmeldingen tot op heden: 3

 

 

Deze wandeling heb ik uit het magazine Roots.

 

20 maart 2022 Landgoederen 't Harde