NIEUWE DATUM!!!

27 november 2022    De Oostvaarderplassen Lelystad     - 14  km  -    11.00 uur

 

 

De Oostvaardersplassen liggen tussen Lelystad en Almere. Het natuurgebied is ontstaan in 1968 bij de aanleg van Zuid-Flevoland. Het gebied is niet toegankelijk voor bezoekers.

 

Bezienswaardigheden tijdens deze route:

Drinkplaats Konigspaarden: de Konigspaarden zijn hier vaak te zien. De plassen zijn geliefd bij de watervogels.

Observatiehut Zeearend: grote hut met uitgebreid zicht op de vlaktes. Hoewel ver weg is het zien van allerlei dieren gegarandeerd.

Rustgebied Konigspaarden en Edelherten: hoewel moeilijk zichtbaar (verscholen) hier met regelmaat konispaarden en edelherten onder de bomen zien liggen (m.n. in zomer)

 

De Lage Vaart is een kanaal in Flevoland, tussen het Ketelmeer en het Markermeer bij Almere. De diepte is gemiddeld 3 meter en de breedte is tussen de 35 en 50 meter. De Lage Vaart loopt vanaf het Ketelmeer naar Dronten. Halverwege gaat de Swiftervaart naar Swifterbant. In Dronten, waar ook een haven is, loopt de Lage Vaart meer westwaarts richting het Gelderse Hout in Lelystad. Vanaf daar gaan één tak naar de Boswijk en één richting het industrieterrein Oostervaart, genaamd de Oostervaart. Vervolgens gaat de Lage Vaart Lelystad uit, waar hij vervolgens bij het bos het Hollandse Hout aankomt, waar een zijtak, de Lage Dwarsvaart, die richting Lelystad-Haven en het Markermeer gaat, afsplitst. Dan gaat de vaart langs de Oostvaardersplassen, door Almere , en naast de Hoge Vaart. Uiteindelijk komen ze beide uit op het Markermeer. In het midden wordt de Lage Vaart verbonden met de Hoge Vaart door de Larservaart.

 

Hollandse Hout: het Hollandse Hout is een natuurgebied van circa 900 hectare bij de Oostvaardersplassen. Het natuurgebied werd na het opspuiten van Flevoland in de jaren 1972 en 1973 beplant met voornamelijk populieren, wilgen en elzen, omdat deze bomen snel groeien. Een ander deel van het bos zou een woonwijk worden. De woonwijk kwam er uiteindelijk niet. Er werden langzamer groeiende planten geplant, waaronder eiken en beuken. In de januaristorm van 1990 waaide een deel van de bebossing om.
In 1995 werd 36,8 ha van het natuurgebied tot bosreservaat aangemerkt. In het gebied van het reservaat komen vier zeldzame - op de Rode Lijst vermelde - paddenstoelensoorten voor. Ook komen er de houtsnip, de wielewaal en de appelvink voor. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

 

 

Het bezoekerscentrum in Lelystad (Kitsweg 1) – waar je koffie en thee kunt krijgen – is geopend van 10.00-16.00 uur. De wandeling start hier om 11.00 uur.

 

 

Aanmelden kan tot  25 november 2022

Aantal aanmeldingen tot op heden: 2

 

 

Deze route komt uit het Roots Magazine

 

 

6 November 2022   De Oostvaarderplassen Lelystad